*Nettavisen* Nyheter.

Munch-tyven inn på 13. året

Pål Enger, mannen som stjal Munch-bildet «Vampyr» i 1988, har levd en tredjedel av livet i fengsel. Nå er det på´n igjen.

40-åringen ble i Oslo tingrett dømt til 22 måneders fengsel for å ha stjålet dyner, sokker, bensin og tobakk. Den multikriminelle Enger ble kjent for offentligheten da han brøt seg inn på Nasjonalgalleriet og stjal Munch-bildet «Skrik» samtidig med åpningsseremonien til Lillehammer-OL i 1994.

Den 40 år gamle mannen har sittet 12 år i fengsel. Nå venter nye 1 år og 10 måneder. Selv om Engers navn er knyttet til Munch-maleriet «Skrik», har han stjålet langt flere ting som har en verdi under 100-lappen.

- Da han ble satt i varetekt nå sist var det blant annet for tyverier av varer til 73 kroner fra en butikk. I sin forrige dom ble han dømt for å ha stjålet en marsipangris. Eller mulig det var to marsipangriser, sa hans forsvarer, advokat Fridtjof Feydt til iOslo.no etter at han stakk av fra varetekt i november 2007.

Tirsdag ble han dømt igjen. Denne gangen hadde Munch-tyven rappet dyner fra en campingvogn, bensin, sokker for 72 kroner og tobakk for 27.000 kroner, skriver NTB.

Enger skylder staten over 26 millioner kroner i erstatning for sine forbrytelser. Statsrenten er høy og beløpet vil være rundt 100 millioner når Enger en dag blir pensjonist. I dag bor han i en bil, selv om han har mistet førerkortet for alltid.

– Hver gang jeg eier noe eller tjener noe så kommer Statens Innkrevingssentral og tar det, sa Enger i forbindelse med rømningen i fjor.

I dommen fra Oslo tingrett står det at Enger skal ha en hard reaksjon fordi han er en gjenganger. Likevel sier dommen at han nå må ha hjelp til å bryte mønsteret.

Dommeren mente det er riktig å reagere strengt overfor Enger som gjentatte ganger begår kriminelle forhold.

– Han er i en livssituasjon med svært høy gjeld og har dårlig helse. Disse forholdene gjør ham sårbar for ny kriminalitet etter endt soning. Under soningen bør det legges til rette for at han får gjort noe med sin livssituasjon og sine økonomiske problemer og sitt rusproblem, står det i dommen, skriver NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.