RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Murmansk» skal heves

Sist oppdatert:
Den havarerte russiske krysseren skal heves.

Det opplyser kyst- og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) i en pressemelding.

- Regjeringa tar på alvor den bekymringa innbyggerne i Sørvær har i forhold til vraket «Murmansk». Regjeringen vil videreføre undersøkelser av vraket med sikte på å fjerne det, opplyser Pedersen.

- Utrolig glad
Ordfører Eva Husby i Hasvik kommune er svært fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg har nettopp fått beskjed om at Murmansk skal heves. Jeg må bare si at jeg er utrolig glad, og i tillegg imponert over hvor fort Helga Pedersen har jobbet med denne saken. Nå får jeg så mange telefoner her at jeg bare må legge på, sier hun til Nettavisen.

Torsdag reiser Helga Pedersen til Sørvær for å lytte til lokalsamfunnet og orientere om arbeidet som pågår.

Frykter miljøgifter
Det er ukjent når det omstridte vraket vil bli hevet.

Forige uke undersøkte Kystverket vraket i Hasvik kommune, med hjelp fra Statens forurensningstilsyn og Statens strålevern. Resultatene etter undersøkelsene er ennå ikke offentliggjort, og det er ennå ukjent hva som ligger bak den plutselige avgjørelsen om å heve vraket.

«Murmansk» havarerte for 14 år siden, og lokalbefolkningen har lenge kjempet for å få det fjernet. Etter å ha avvist all forurensningsfare i 14 år, bestemte altså myndighetene seg for å sjekke vraket på nytt forige uke. Man fryktet at vraket og områdene rundt inneholder asbest, bly og PCB.

Folkemøte
Helga Pedersen har invitert til et folkemøte i Sørvær førstkommende torsdag.

- Innbyggerne i Sørvær opplever nå en belastende usikkerhet og bekymring. Befolkningen i Hasvik skal få så gode svar som mulig på om det finnes miljøfarlig avfall om bord og om vraket innebærer fare for miljøforurensing og eventuell innvirkning på nærmiljø og helse, sier Helga Pedersen.

- Her vil jeg ha med meg fagfolk som kan svare på mange av de spørsmålene innbyggerne i kommunen har, både når det gjelder mulige skader på helse og miljø og om hva som er gjort og skal gjøres videre, sier fiskeri- og kystministeren. Ordfører i Hasvik, Eva Husby, vil også delta på møtet, heter det i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere