*Nettavisen* Nyheter.

Muslimer fordømmer angrepene

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Islamsk råd i Norge fordømmer angrepene på Den norske ambassade, og ber om grønt lys fra UD for å reise til Midtøsten og roe ned gemyttene. Også verdens største muslimske organisasjon tar avstand fra volden.

05.02.06 15:18

Islamsk råd er paraplyorganisasjonen for 25 moskeer og andre muslimske organisasjoner i Norge.

- Vi i Islamsk råd fordømmer det som skjedde i Damaskus. Ifølge islamske lover skal utlendinger som bor i muslimske land få beskyttelse, og få bo i fred. Her snakker vi om diplomater som særlig skal ha en beskyttelse, sier leder Mohammed Hamdan i Islamsk råd til TV 2 Nettavisen.

Vil reise nedover
Lørdag ble den danske og norske ambassaden i Damaskus brent ned. Søndag fortsatte urolighetene i Beirut, der det danske konsulatet ble påtent. Utenriksdepartementet frykter for sikkerheten til nordmenn.

Islamsk råd venter nå på at utenriksminister Jonas Gahr Støre skal gi dem grønt lys til å reise til Midtøsten for å ha samtaler med de fremste muslimske lærde i et forsøk på å komme til forsoning.

- Jeg er i kontinuerlig kontakt med utenriksdepertementet. Jeg håper vi kan reise ned og forklare situasjonen, og fortelle at Norge har kommet med beklagelser, sier Hamdan.

Verdensorganisasjon fordømmer
Også verdens ledende muslimske organisasjon, Organisation of the Islamic Conference (OIC), fordømmer angrepene på ambassadene i Damaskus.

- Overreaksjoner som overgår grensene for fredelige, demokratiske handlinger, er farlige og ødeleggende for forsøk på å forsvare den muslimske verdens legitime saker, uttaler den 57 land store organisasjonen.

- Generalsekretær i OIC, Ekmelettin Ihsanoglu, uttrykker misbilligelse over disse beklagelige og sørgelige hendelsene, heter det ifølge Reuters.

- Magazinet må ta ansvar
Hamdam var fredag i møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Da sa Hamdan at han fryktet situasjonen ville eskalere. Han fikk rett. Lørdag brant ambassaden i Damaskus.

Selv om Hamdan fordømmer angrepene i Damaskus, sier han at Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk må ta ansvaret for mye av det som skjer.

- Selbekk må ta ansvar for den utvikling som nå skjer. Fordi han ikke har kommet med en offisiell beklagelse. Jeg har ikke sett at Magazinet har kommet med en beklagelse tidligere. Han må nå komme med en offisiell beklagelse, sier Hamdan.

- Vi respekterer ytringsfrihet, men her snakker vi om å ha respekt for andres religion og moral.

Høyreekstrem gruppe
Søndag ble det kjent at en høyreekstrem gruppe har sendt brev til islamsk råd og krevd en unnskyldning for brenning av norske flagg, og truet med krig. Hamdan sier at han håper politiet gjør sin plikt i å beskytte muslimer mot de høyreekstreme gruppene, og sier at disse gruppene nå bruker denne situasjonen til å skape mer problemer for muslimer.

- Vi skal ikke støtte disse gruppene i deres ønske om mer vold og problemer i Norge. Slike grupper bruker denne situasjonen til å skaffe mer problemer for oss. Derfor tar vi slike trusler alvorlig. Vi kjenner de høyreekstreme organisasjonene som står bak, og vi håper at norsk politi gjør sin plikt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.