RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mye gammel julemat i frysedisken

(Scanpix)
Den billige julematen i frysedisken kan være fra i fjor. Nå advarer Forbrukerrådet og etterlyser produksjons- og innfrysingsdato på emballasjen.

Spørsmålet om merking av frosne kjøttvarer er mer enn en pølse i slaktetida, mener Forbrukerrådet.

- Det er mye slurv og usikkerhet omkring lagring av mat. Derfor ønsker vi at det skal opplyses om produksjons- og innfrysingsdato på emballasjen, sier Stine Wohl Sem i Forbrukerrådet ifølge Forbrukerrapporten.

Må stole på slakteren
Hvor lang levetid en pølse har, avhenger blant annet av hvem som er pølsemaker. Slakterne får selv bestemme hvor lenge pølser og andre kjøttvarer kan lagres. Pinnekjøttet på tilbud med best-før-dato i januar 2005, kan altså være fra sommeren 2003.

Kundene må nøye seg med best-før-merket og ellers stole på at pølsemakeren har rent mel i posen. Bransjen ønsker ikke at kundene skal få vite når kjøttet er produsert og hvor det kommer fra.

Hemmelig merking
Men informasjonen finnes allerede på pakkene, dog i kodet form.

- Dette kalles lot-merking, det vil si bokstaven L etterfulgt av noen tall. Denne koden gjør at vi kan finne ut hvilket slakteri kjøttet kommer fra og når det er produsert, sier Jorunn Vormeland i Mattilsynet til Forbrukerrapporten.

De norske forskriftene setter ikke noe krav til at slik informasjon skal tilflyte forbrukerne. I EU er det krav om opphavsmerking av storfekjøtt. I Sverige er det også vanlig å merke fryst kjøtt med produksjonsdato.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere