*Nettavisen* Nyheter.

Mye snø = varm sommer?

Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Betyr de meterhøye snøfonnene at det blir en rekordvarm sommer?

10.03.09 10:47

Sjekk været der du bor
Følg været med mobilen

Gir mye snø varm sommer?
Mange husker de enorme snømengdene som falt på Sør- og Østlandet vinteren for tre år siden, og like mange husker vel den etterfølgende rekordvarme sommeren i 2006. Juli i 2006 var den varmeste på over 100 år, og sommeren bragte med seg uvanlig mange tropenetter.

At sommeren 2006 var kanonbra, er det liten tvil om:
Les hele artikkelen: Varmeste juli på over 100 år
Les også: Uvanlig varm august
Les også: Superdeilig badevann og Sydenvarme i sjøen

Men er det egentlig en sammenheng mellom snørike vintre og varme sommere, eller er det tilfeldig?

- Det er antakeligvis ingen direkte sammenheng, sier forsker Anita Verpe Dyrrdal i Klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Dessverre.

Forskeren understreker at det er mange faktorer som spiller inn og at det kan være vanskelig å si hva som forårsaker hva.

- En snørik vinter kan for eksempel ha en sammenheng med varm sommer året før. I tillegg avhenger det av hvor i landet det er snakk om. Fenomener slik som NAO (North Atlantic Oscillation) er viktig for Norges klima. Når NAO indeksen er positiv får vi forsterket vestavind og flere lavtrykk, som gir mildere og våtere vintervær og kjøligere sommervær. Men siden snøakkumulering avhenger både av temperatur og nedbør er det ikke rett fram hvordan NAO påvirker snø. I høyere strøk og innland, der temperaturen holder seg under null grader om vinteren uansett, vil en positiv NAO indeks gi mer snø, mens ved kysten i sør og vest vil det bli mindre snø, Verpe Dyrrdal.

Det betyr at vi fortsatt har lov til å håpe, men at vi ikke kan si med sikkerhet om vi vil få en rekordvarm sommer i år.

Rekordmye snø i år
I meteorologien er mars den første vårmåneden, men mange steder er det ikke mye som minner om vår.

- Det kom jo en god del snø. Det var vel fra 15. januar det ble en endring, og særlig Østafjells falt det mer nedbør. Da det ble trafikkaos i Oslo-området var det omkring 20-35 centimeter snø og enda litt mer i høyere strøk. I Asker kom det dobbelt så mye som normalt med 70 centimeter i løpet av to uker på slutten av måneden, sier meteorolog Jan Näs ved Storm Weather Center til Nettavisen.

23. februar hadde Oslo hele 67 centimeter snø, og det var 22 år siden sist vi hadde opplevd maken i hovedstaden.

Les hele artikkelen: 1 av 4 har aldri opplevd verre

Noen steder har imidlertid hatt mindre snø enn de pleier.

- Nord-Norge har hatt relativt lite snø sammenlignet med det som er normalt. Minst snø har det vært på Vestlandet og lengst sør på Sørlandskysten også, men der er det normalt sett lite snø om vinteren, sier meteorologen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johannessen, Sara

- Hva er det mest oppsiktsvekkende som har skjedd værmessig denne vinteren?

- Det var kanskje nedbøren i januar på Sørlandet og Østlandet. De fikk opp mot dobbelt så mye nedbør som normalt, sier Näs.

Mild januar, kald februar
Ifølge met.no, så var middeltemperaturen for Norge 1,3 grader over normalen for vinteren 2008/2009. For landet som helhet er det den 38. mildeste vinteren som er registrert siden 1900. Østlige deler av Finnmark hadde størst avvik fra normalen. Der var middeltemperaturen drøyt tre grader over normalen.

- Januar var mild med en middeltemperatur to grader over normalen. Unntaket er indre områder av Sør-Norge og Finnmarksvidda som hadde tre til seks grader over normalen, sier meteorologen.

Februar var imidlertid en kald måned. I indre deler av Østlandet og på Finnmarksvidda var det to til tre grader kaldere enn normalt.

- På Vestlandet og Østafjells må en åtte år tilbake for å finne en kaldere februar, sier Näs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag