*Nettavisen* Nyheter.

Mysteriet på skrekkens gård

Dobbeltdrapet er straks ferdig etterforsket, men motivet er fortsatt et mysterium.

04.07.08 10:36

Et halvt år har nå gått siden den grufulle drapssaken på Vollheim gård i Søndre Land i Oppland rullet opp.

Like etter nyttår ble Ragnar B. Abrahamsen (35) funnet skutt og drept på låven, og under etterforskningen av dette drapet, bare få dager senere, dukket det opp nok et lik på gården. Jan Petter Aarstad (41) ble funnet i en brønn, under en vaskemaskin.

Fire personer, deriblant søskenparet Berit og Knut Arne Thorstensen, er siktet for et eller flere av drapene. En av de andre siktede er Berits kjæreste.

Har du tips i saken? ta kontakt med Nettavisen på jb@nettavisen.no

Nå sier politiet at de har oppklart den spesielle saken.

- Vi driver helt i avslutningsfasen av etterforskningen, og vi ser for oss at saken vil bli oversendt fra politiet til statsadvokaten i midten av august, sier politiadvokat Joachim Sopp Onsrud ved Vestoppland politidistrikt til Nettavisen.

Rettssak trolig i januar
Etter at politiet har sendt saken videre blir det opp til statsadvokaten og Riksadvokaten å bestemme om og hva de siktede skal tiltales for.

Rettssaken er forhåndsberammet til den 19. januar neste år. Saken skal etter planen opp i Gjøvik tingrett.

- Men er dere sikre på at det er de rette personene som er tatt?

- Vi er ganske sikre på at vi jobber opp mot de rette personene, sier Onsrud.

Berit og Knut Arne Thorstensen er begge siktet for overlagt drap på Jan Petter Aarstad, og for forsettlig drap på Ragnar B. Abrahamsen. Mens Berit nekter å ha noe med drapene å gjøre, har broren Knut Arne erkjent.

Berits kjæreste Ronny Kjeldsen er siktet for overlagt drap på Jan Petter Aarstad, men nekter også for å ha noe med det drapet å gjøre.

En annen som innrømmer er en kamerat til Knut Arne, som er siktet for forsettlig drap på Ragnar B. Abrahamsen. Han erkjenner å ha fyrt av de dødelige skuddene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Rekonstruerte drapene
I forrige uke gjennomførte politiet en rekonstruksjon på den såkalte drapsgården i Søndre Land, der begge drapene skal ha funnet sted.

Bare to av de siktede var med på rekonstruksjonen, Knut Arne Thorstensen og hans 31 år gamle kamerat, som begge har tilstått.

- En rekonstruksjon er en nødvendighet for å få visualisert noe av det som er forklart. Det er en gjennomgang av den siktede sin forklaring, hvor det er den personen som styrer det for å vise hvordan han mener at det har foregått, forteller Onsrud.

Politiet så ingen grunn til å ta med seg de to andre siktede, siden de ikke har erkjent noe som helst i saken.

- To av de siktede har forklart seg noe om forholdet, men det er ikke tatt stilling til erkjennelse av straffskyld. De har innrømmet noe i forbindelse med drapene, påpeker politiadvokaten.

- Ikke noe klart motiv
- Vet dere hva som er motivet for drapene?

- Det er ikke noe som jeg vil gå ut med. Vi har jobbet en del med det, men det har ikke vært noe klart motiv. Men vi har noen formeninger om hva det kan være, sier Onsrud til Nettavisen.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljer om hvordan de to ble drept.

- Har det vært en vanskelig etterforskning?

- Det er en veldig spesiell sak så det har vært en ganske omfattende etterforskning. Det er jo også to drap som er helt uavhengige av hverandre i tid, og det blir på en måte to separate etterforskninger selv om vi har etterforsket det sammen, sier Onsrud.

Han synes likevel at etterforskningen har gått ganske greit, selv om det har gått litt tid.

- Det må mange avhør til, og så er det en del undersøkelser det tar tid å få svar på, sier han. Tips har de ikke fått inn så mye av:

- Vi fikk innledningsvis noen tips, men nå er dette en type sak som det kanskje ikke kommer så mye tips. For det er et ganske lukket miljø, og det skjer på et litt avsidesliggende sted, sier politiadvokaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsvarer taus om rolle
Berit Thorstensens forsvarer, advokat Tor Kjærvik, sier til Nettavisen at hans klient har sittet i lange avhør den siste tiden.

- Hun har sittet i avhør nå i hele våres, og har gitt flere lange forklaringer. Men hun erkjenner ikke straffskyld, sier Kjærvik.

Broren Knut Arne har i motsetning til søsteren erkjent, bekrefter hans advokat.

- Han har erkjent alle faktiske forhold. Og han har siden han ble pågrepet vært opptatt av å bistå politiet under etterforskningen. Så han har vært i en rekke avhør, sier hans forsvarer, advokat Johnny Veum, til Nettavisen.

- Hvilken rolle hadde din klient under drapene?

- Jeg har ikke lyst til å gå noe særlig inn i det foreløpig. Knut Arne ønsker at hans forklaring bare skal presenteres for dommerne i retten, sier Veum.

- Stemmer det at han trekker sin søster inn i drapssaken?

- Han har svart på alle spørsmålene han har blitt stilt, svarer advokaten. Han ønsker ikke i kommentere det faktum at hans klients søster nekter for alt.

Gården fortsatt sperret
Selv om det nå har gått et halvt år etter drapene er gården, som ligger idyllisk til på vestsiden av Randsfjorden, fortsatt sperret av.

- Vi har akkurat gjennomført en rekonstruksjon der, og vi vil holde den litt tilbake for å være helt sikre på at vi ikke frigir den før vi eventuelt har gjort alle undersøkelser som skal gjøres, sier Onsrud.

Han sier at årsaken til at det tar litt tid før rettssaken kommer opp, er at mange av forsvarerne er opptatt frem til nyttår. Dessuten skal tingretten i området flytte inn i nye lokaler ved årsskiftet, og de ønsker ikke å starte en så stor sak nærmest på første åpningsdag.

- Det blir en ganske stor rettssak. Det blir antakelig mange tiltalte og mye vitner, sier Onsrud til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag