*Nettavisen* Nyheter.

Nå bekrefter politiet at våpnene er ladd

Politimenn med tjenestevåpenet Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen.

Politimenn med tjenestevåpenet Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Bekrefter kule i kammeret-praksis.

04.08.15 20:22

OSLO (Nettavisen): Politidirektoratet bekrefter tirsdag at våpnene politiet bærer, er ladd.

Se pressemelding fra Politidirektoratet

Politidirektoratet har lenge avvist å svare på detaljer om politiets våpenbruk. Etter vådeskuddulykken på politihuset i Stavanger har debatten gått høyt om politiets beredskap er for skarp med fare for ulykker. Flere har reagert på at politiet åpenbart ikke bare har våpen i hylsteret med ladd magasin, men også et skyteklart våpen med kule i kammeret.

VIDEO: Slik er politiets tjenestevåpen

Les også: - Like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet

Som Nettavisen og andre medier allerede har skrevet, er det nå vanlig praksis at væpnet politi med sitt P30L tjenestevåpen både har magasinet inne og har våpenet ladd med kule i kammeret når det sitter i hylsteret.

Les også: - Dette er ikke sikker våpenhåndtering

- I likhet med andre land

Politidirektoratet har så langt ikke ønsket å kommentere praksisen rundt politiets våpenbruk, dette med henvisning til innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne.

- Når informasjon først er ute, mener vi likevel det er riktig å kommentere hvorfor vi, i likhet med andre land, bærer våpen med skudd i kammeret, sier Steffen Ousdal, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, ifølge en pressemelding.

Han sier politiet har en praksis som tar utgangspunkt i at man bevæpner seg i spesielle situasjoner hvor våpenet kan tenkes brukt. Alle prosedyrer, godkjenningsprogram, opplæring - samt hver enkelt tjenestemanns mentale forberedelser - tar utgangspunkt i at våpenet er ladd.

- Vi håper at vi skal tilbake til en normalsituasjon hvor bevæpning ikke lenger er nødvendig, sier Ousdal.

103 timer våpentrening

Også ved Politihøgskolen understreker de at våpenopplæring står sentralt. Nettavisen spurte hvor mye våpenopplæring som inngår i grunnopplæringen og fikk dette svaret:

- Som profesjonshøgskole kan vi understreke at opplæring og trening er viktig. Politihøgskolen tilbyr en treårig bachelor-utdanning som vektlegger også operative disipliner. Høgskolen har i de senere år styrket disse disiplinene vesentlig. Dette gjelder også våpenopplæring. I bachelorutdanningen gis det nå 103 timer våpentrening, fordelt over andre og tredje studieår. Imidlertid er det viktig i denne debatten å få formidlet at utdanningen også har fokus på unngå å bruke våpen. Antall timer på skytebanen er kun et av innholdselementene i den maktrelaterte delen av utdanningen, sier kommunikasjonssjef Torill Gulbrandsen ved Politihøgskolen til Nettavisen.

To hendelser

Skuddet på politihuset i Stavanger er én av to hendelser som reiser spørsmål om politiets våpenhåndtering. I april gikk det av et vådeskudd i politihuset i Kristiansund. Dette etterforskes av Spesialenheten.

- Når vi har fått fakta på bordet i disse sakene, vil Politidirektoratet vil vurdere om det er behov for å endre rutiner for behandling av våpen i politiet, sier Ousdal ifølge pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.