RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå braker «Tuva» løs

Foto: Storm Weather Center
Sist oppdatert:
Stormen «Tuva» har truffet land. Slik påvirkes du av uværet.

Stormen er nå på full vei inn over Sør-Norge.

- Klokken 10 blåste det opp til liten storm ved Utsira fyr i Rogaland. Så da er den på vei inn. Men den har ikke kommet så veldig langt ennå, sier meteorolog Camilla Albertsen ved Storm Weather Center til Nettavisen like før klokken 11 torsdag.

- Det vil fortsette å øke på nå de nærmeste timene, sier Albertsen.

Mannskap sendt i land
I Nordsjøen merkes stormens krefter godt, og høye bølger gjør at 91 av mannskapet på Valhall er sendt i land, melder Aftenbladet.no. Produksjonen påvirkes ikke, men dersom vindstyrken øker opp mot 60 knop, vil mer personell sendes i land. Flere oljeinstallasjoner har sendt mannskaper hjem de siste dagene.

Uværet merkes også på land. Ved 10-tiden blåste en varebil med henger over veien og sperret Boknasund bru på E39 i Sunnhordland.

Advarer mot full storm
Ekstremværet er ventet inn over store deler av Sør-Norge, og vil hardest ramme Agder-fylkene, Telemark, Østfold og Vestfold.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Meteorologen advarer mot full storm.

- Den sterkeste vinden treffer Vest-Agder torsdag formiddag. Vindstyrken tilsvarer liten storm mange steder og full storm - 25 m/s - enkelte steder, sier Albertsen.

- Pass på gjenstander
Hun har et godt råd til alle på Sørlandet:

- Pass godt på løse gjenstander!

Den sterkeste vinden vil så strekke seg østover og treffe Østlandet torsdag ettermiddag. Ifølge Albertsen er luften så ustabil at vi kan få tordenskrall.

- Uværet gir mye regn og sludd på kysten og snø i indre strøk. Det betyr at det er fare for torden sør for Bergen og hele Øst- og Vestlandet, sier hun.

Ettersom lavtrykket beveger seg østover, vil baksiden av lavtrykket ramme Vestlandet:

- Det kan gi liten storm enkelte steder på Vestlandet fredag ettermiddag, sier Albertsen til Nettavisen.

Lokale oversvømmelser
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot lokale oversvømmelser:

- Det gjøres spesielt oppmerksom på at is og snø kan føre til gjentetting av kulverter og andre avløpsveier, som kan gi lokale oversvømmelser, opplyser NVE torsdag.

Meteorolog Albertsen sier det er spesielt Vest-Agder som er utsatt for oversvømmelser.

Det er ventet at det kan bli ti meter høye bølger i Skagerrak, mens det langs kysten kan bli bølger på opp mot sju meter.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

Stengte fjelloverganger
Color Line må torsdag kansellere «M/S Christian IVs» avgang fra Kristiansand til Hirtshals klokken 08.15 - og returen fra Hirtshals klokken 13.45.

Hold deg oppdatert på ruteendringene her (ekstern lenke)

I Haugesund skaper uværet problemer for fergetrafikken mellom Sør- og Vestlandet og England - og Danmark. DFDS Seaways ferge som skulle gå fra Haugesund til Newcastle torsdag kveld er innstilt, skriver Haugesunds Avis. Også Fjord Lines avgang mellom Kristiansand og Hanstholm er innstilt.

Statens vegvesen melder torsdag ettermiddag om stengte fjelloverganger, kolonnekjøring og trøbbel på utsatte fergestrekninger.

Fergesambandet Mortavika-Arsvågen i Rogaland er stengt, og på E134 over Haukelifjell mellom Telemark og Hordaland er det kolonnekjøring, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Se oppdaterte trafikkmeldinger her (ekstern lenke)

I fjelltraktene får vi snø- og sluddbyger og storm enkelte utsatte steder.

Hold deg oppdatert på:

Fjellovergangene i Sør-Norge (ekstern lenke)

Fjellovergangene i Nord-Norge (ekstern lenke)

Meteorologisk institutt sendte onsdag kveld ut et ekstremværvarsel for storm på Skagerrakkysten og Ytre Oslofjord.

- Ikke vant til slikt
Ekstremværet, som er ventet inn over Agder-fylkene, Telemark, Østfold og Vestfold, vil trolig herje i flere timer torsdag.

- I løpet av formiddagen torsdag vil vinden øke ganske radikalt oppover til sørlig full storm. Så det er fra midt på dagen og noe timer utover at dette vil være på det mest ekstreme. I løpet av kvelden vil vinden minke, ifølge statsmeteorolog Øyvind Johnsen.

- Vi er ikke vant til den type vær i vår del av landet, så en del vil oppleve det som ganske omfattende, legger han til.

Ekstremværvarsel hører sjeldenhetene til i Norge, men i år er det allerede kommet to - Sondre og Tuva.

Men selv om de kom med et lignende varsel også tidligere i januar, mener de at dette uværet kan bli mer dramatisk.

- Vi hadde en lignende situasjon for noen dager siden på Sørlandet. Men forskjellen fra da til nå er at vindretningen da var slik at den blåste langs kysten, og da gir det gjerne noe mindre skade enn det som er nå. Nå kommer vinden rett inn mot kysten, sa Johnsen til Nettavisen onsdag.

Regn over hele landet
Over store deler av landet er det ventet regn og sluddbyger torsdag.

Les mer på Nettavisens værsider her

Nettavisen følger utviklingen av uværet utover dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere