*Nettavisen* Nyheter.

Nå er blasfemi tillatt i Norge

Nå er det tillatt å kritisere reiligioner uten å risikere straffeforfølgelse via den gamle blasfemiparagrafen. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Ble hastefjernet fra den norske straffeloven.

06.05.15 07:51

Blasfemi er fra nå av tillatt i Norge. Tirsdag ble blasfemiparagrafen hastefjernet fra den norske straffeloven, melder Vårt Land.

Paragrafen ble vedtatt fjernet allerede i 2005 som en del av den nye straffeloven, men den nye straffeloven har ikke trådt i kraft, på grunn av IT-problemer i politiet.

Etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar i år, mente imidlertid stortingsrepresentantene Anders B. Werp og Jan Arild Ellingsen at det trengtes strakstiltak.

«Selv om eksistensen av blasfemiparagrafen selvsagt ikke legitimerer vold, underbygger denne paragrafen etter forslagsstillernes mening en oppfatning om at religiøse ytringer og symboler har krav på et spesielt vern mot ytringer. Dette er meget uheldige signaler å sende, og det er på tide at samfunnet tydelig står opp for ytringsfriheten, også i religiøse spørsmål,» skrev de to i forslaget som ble levert 10. februar.

Den nå opphevede paragraf 142 i straffeloven lød slik:

«Den som i ord eller handling offentlig forhåner eller på en krenkende eller sårende måte viser ringeakt for nogen trosbekjennelse hvis utøvelse her i riket er tillatt eller noget lovlig her bestående religionssamfunds troslærdommer eller gudsdyrkelse, eller som medvirker hertil, straffes med bøter eller med hefte eller fengsel inntil 6 måneder»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag