RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skapte storm i Oslo:

Nå er de omstridte «kloakkrørene» fjernet


BETONGRØR: Slik så Karl Johans gate ut før jul i fjor etter at betongrørene var blitt plassert ut langs hovedgaten. Mange reagerte på tiltaket, men nå er rørene fjernet.
BETONGRØR: Slik så Karl Johans gate ut før jul i fjor etter at betongrørene var blitt plassert ut langs hovedgaten. Mange reagerte på tiltaket, men nå er rørene fjernet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Terrortiltaket ble slaktet av arkitekturprofessor.

KARL JOHANS GATE: I fjor høst ble det plassert ut flere titalls «kloakkrør» i sement langs Oslos paradegate Karl Johan.

Terrortiltaket ble slaktet av flere, deriblant av den profilerte arkitekturprofessoren Thomas Thiis-Evensen.

- Det er jo en permanent krigstilstand som uttrykkes, sa Thiis-Evensen til Nettavisen.

Han mente at betongrørene var nærmest henslengt i hovedstadens kjente gågate, ved at noen sto plassert på fortauet og andre i veibanen.

- Hele poenget med Karl Johans gate, nasjonens hovedgate, er at den skal være symmetrisk og lineær. Den er nå ødelagt, påpekte Thiis-Evensen.

Les mer her: Arkitekt mener Oslo sentrum ødelegges: - Dette er forsøpling

BLOMSTER: Her er de store blomsterkassene som nå har erstattet betongrørene langs Karl Johans gate i Oslo sentrum, med flotte vårblomster.

- Var et strakstiltak

Nå er imidlertid rørene borte. Denne uken ble de siste betongkolossene fjernet, og i stedet er det plassert ut store blomsterkasser i jern.

Presseansvarlig hos Bymiljøetaten i Oslo kommune, Monica T. Olsen, forteller at det hele tiden var planen å fjerne betongrørene.

- Betongrørene var et strakstiltak, og planen var at de fortløpende skulle byttes ut med blomsterpotter så snart pottene ble produsert. De siste betongrørene ble skiftet ut denne uken, sier Olsen til Nettavisen.

Les også: Frp reagerer på «rydde-glipp»: - 1. mai må brukes til å rydde gatene

- Vi skal forebygge

I tillegg til de tyngre blomsterkassene, er det også plassert ut store, runde benker, for forebygge mot tilsiktet påkjørsel.

KLASER: Blomsterkassene er flere steder plassert i klaser som et terrortiltak på Karl Johans gate.

Blomsterkassene og benkene er flere steder plassert i klynger.

- Oslo skal være en trygg by. Vi kan ikke mure oss inn i frykt for terror, men vi skal forebygge. Dette er bakgrunnen for at kommunen nå gjennomfører risikoreduserende tiltak i deler av sentrum, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo da tiltaket ble iverksatt i fjor høst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere