*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det dieselforbud på fredager

Dieselforbudet er allerede i gang i tre norske byer.

Oslo, Bergen og Trondheim stopper alle dieselbiler på fredager.

01.04.16 22:39

Miljøpartiet De Grønne har innført kjøttfri mandag flere steder i Norge, og nå er deres neste store miljøtiltak i gang i tre norske byer: Oslo, Bergen og Trondheim. Partiet har i løpet av perioden etter kommunevalget fått gjennomslag for forslaget om dieselfrie fredager i flere byer og kommuner.

Dieselforbudet kommer etter at det er oppdaget enda høyere nox-utslipp, fra dieselbiler enn først antatt, også hos nyere dieselbiler.

En fersk rapport viser at dieselbiler slipper ut inntil 20 ganger så mye som Euro 6-kravene sier.

Dette er blant grunnene til at MDGs programfestede forslag om en hel dieselbilfri dag nå er vedtatt i tre store norske byer, men med mange flere byer og kommuner på vei.

Støtte fra Venstre, Krf og AP

Forbudet er innført i Oslo fra byregjeringen med støtte fra Venstre, I Bergen fra AP, KrF ogVenstre med støtte fra MDG og i Trondheim fra bystyret.

- Vi er glade for dette sterke tiltaket for å gjøre luftkvaliteten bedre i de største byene, selv om vi er et parti som helst vil unngå forbud sier stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn til Nettavisen.

Byene innfører forbudet allerede denne fredagen, og talsmann for miljøtiltaket, prosjekteier Torfinn Witz, innrømmer at informasjonen kanskje har kommet litt for dårlig ut:

- Vi har sendt ut meldinger på Altinn til alle beboere som er registrert med dieselbil og bosatt i kommunene, men har dessverre ikke oversikt over pendlere som bruker dieselbil inn til disse byene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre, sier at partiet støtter tiltaken om å stoppe alle dieselbiler på fredager. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Mulighet for å kjøpe oblat

Mulighetene for de som har diesebil, og må kjøre på fredager er ut 2016 å kjøpe et såkalt dieseloblat. Dieseloblatet gjelder for én og én fredag av gangen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange var glade for det nye forbudet da det ble offentliggjort. Foto: (Let Me Tweet That For You)

- Det er fint at alle dette gjelder har fått beskjed gjennom Altinn, og at det er mulighet for å kjøpe oblater om det er viktig å bruke personbilen på fredager også framover for de med dieselbil, sier Rotevatn til Nettavisen.

Oblatbestillingen er allerede i gang, og for den som har behov er det mulig å kjøpe dette på mobil.

- Det som er hundre prosent klart er at det ikke er lov å kjøre dieselbil denne fredagen i disse kommunene, sier Witz. Vi har likevel laget en mulighet for å kjøpe oblat denne fredagen for 30 kroner for de som absolutt må kjøre sine dieselbil. Alt man trenger å gjøre er å sende meldingen dieseloblat til 1963. Oblatet vil gjelde hele dagen.


PS! Dette var en aprilspøk!

Annonsebilag