*Nettavisen* Nyheter.

Nå er det helt slutt på disse

Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen/Montasje)

Sendt på slankekur etter smørhysteri.

07.09.12 12:25

I fjor ble det mye ramaskrik da Tine gikk tom for smør.

Etter dette har melkeprodusenten sendt melken på en slankekur - og der skal den forbli.

- Tine har det siste året redusert fettinnholdet i enkelte produkter og dette har vi også kommunisert bredt. Det finnes flere artikler på dette fra i vinter når det var smørmangel, sier leder i internkommunikasjon i Tine, Øystein Syrstad, til Nettavisen NA24.

Mindre fett
Det betyr blant annet at man ikke lenger vil få kjøpt helmelk med et fettinnhold på 3,9 prosent som i bildet over.

- Vi har standardisert fettinnholdet i H-melk til 3,5 prosent og i lettmelken fra 1,5 til 1,2 prosent, sier Syrstad.

Dette gjelder også produkter der disse melkesortene er en basis.

- I noen andre produkter der H-melk og lettmelk inngår er det også foretatt mindre justeringer av fettinnholdet.

Han hevder at grepet både skyldes mangel på melkefett og ønsker fra forbrukersiden. Ifølge Syrstad kunne fettinnholdet variere tidligere, noe som ga utfordringer knyttet til matlaging

- Standardiseringen av fettinnholdet er ikke gjennomført ut fra økonomiske vurderinger, men for å sikre mer fett og tilby norske forbrukere nok smør og andre matlagingsprodukter. Samtidig har det også vært et ønske om et standard fettinnhold. Endringen av fettinnholdet påvirker smaken i svært liten grad, sier han.

Han peker på at de nå følger etter naboene.

- Både Sverige og Danmark har allerede innført standardisert helmelk. I Danmark har Sødmelk et fettinnhold på 3,5 prosent fett, mens Sverige har et fettinnhold på 3,0 prosent på sin Standardmjølk.

Til tross for dette sliter Tine allikevel med å produsere nok smør.

Ny smørmangel
Torsdag meldte selskapet at de skal produsere mer smør i Frankrike for å dekke opp behovet i Norge. Selv om meieriprodusenten skal bruke franske råvarer, vil oppskriften være norsk, lover meieriprodusenten.

Tidligere i høst importerte meieribedriften 200 tonn med smør fra landet, og nå er ytterligere 300 tonn bestilt.

De 300 tonnene vil bli tatt inn til landet etter at myndighetene satte ned tollsatsen for alle aktører i en begrenset periode i september og oktober. Tine vurderer behovet for ytterligere import om situasjonen skulle tilsi detnn, skriver produsenten i en pressemelding.

- Bruksegenskapene er de samme og smøret har gjennomgått den samme kvalitetskontrollen som smør fra TINE, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i Tine.

For å sikre at norske forbrukere skal få smør til julehandlingen, som setter inn i november, vil Tine i perioder i høst levere mer av eller kun smør produsert i Frankrike.

- Det er i dag knapphet på melkefett i Norge på grunn av kraftig økning i etterspørselen etter matlagingsprodukter. Redusert fettinnhold i noen produkter, noe import av smør og økt melkeproduksjon vil i sum bidra at norske forbrukere får kjøpt de matlagingsproduktene de ønsker, sier leder i internkommunikasjon i Tine, Øystein Syrstad, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko

- Uheldig
Så langt i år har Landbruksdepartementet økt melkekvotene to ganger for å møte etterspørselen, men Tine mener det ikke er tilstrekkelig. Da meieribedriften kjøpte en kvote på 200 tonn importsmør tidligere i høst, reagerte melkebonde og leder for Reve Samdrift Trond Kristian Refve. Han mener det er urettferdig at ikke norske melkebønder kan bidra til å dekke etterspørselen.

- Det er veldig uheldig at norske produsenter ikke får produsere denne melken. Det går spesielt utover de største produsentene, sa Refve til NTB da.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.