RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er det slutt på billigølet

Sist oppdatert:
Helsedirektoratet har satt ned foten. Fra mandag er ølpriskrigen over, og ølhundens våte drømmer ikke lenger virkelighet. I dag er det 1. mai og butikkene holder stengt.

Fredag kveld gjorde Sosial- og helsedirektoratet ferdig skrivet som gjør butikkølet dyrere fra mandag.

Dagen før 1. mai var det fortsatt rekordbillig øl å få i enkelte butikker. Nye og høyere priser på flaskeøl skulle etter planen vært innført allerede i slutten av denne uka, men butikkene måtte vente lenge på Sosial- og helsedirektoratet. Først fredag kveld ble direktoratet ferdig med den skriftlige veiledningen for hvordan alkohollovens bestemmelser om rabattordninger skal håndheves.

– Nå er veiledningen klar. Den blir mandag sendt ut til kommunene som er kontroll- og bevillingsmyndighet. Vi har også vært i kontakt med Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) og regner med at den enkelte butikk blir gjort kjent med våre presiseringer over helgen, sier avdelingsdirektør Mari Trommald i Sosial- og helsedirektoratet til NTB.

Dyrere øl
– I utgangspunktet er det fri prisfastsettelse på øl. Men loven forutsetter at en butikk skal ha tilnærmet samme pris- og avansepolitikk for øl som for sitt øvrige vareutvalg. Det betyr at ølprisen ikke kan settes lavere enn at den dekker innkjøpspris, moms og en rimelig avanse, sier Trommald.

Hun legger til at det ikke er tillatt å selge ett ølmerke til en vesentlig lavere pris enn andre typer øl, dersom innkjøpsprisen er tilnærmet den samme. I klartekst betyr dette at øl til 6,50 kroner fra og med neste uke vil være en saga blott. Avgifter og moms på en ølflaske utgjør alene 6,61 kroner. I tillegg skal altså kjøpmannen legge inn en "rimelig avanse".

– Det finnes ikke hjemmel i alkoholloven for en minstepris på øl. Derfor kan vi ikke si hvor mye en flaske øl minst må koste, sier Trommald.

Solgte billig
Så sent som fredag solgte flere Rema 1000- og Kiwi-butikker "ulovlig" billig øl i påvente av den nye veiledningen fra direktoratet. Ifølge innkjøpssjef Harald A. Kvaløy var Rema-butikkene i ferd med å gå tom for billigøl, men i Oslo-området kunne man likevel komme over partier av Grans Premium.

Informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge sier at om lag halvparten av kjedens tusen butikker fortsatt har billigøl.

– Men salget går fort nå. Flaskene samler ikke støv, sier Ullenrød til NTB.

Ølprisene nådde et bunnivå før forrige helg da flere butikkjeder i praksis solgte øl med tap.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere