Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er det slutt på «rabattordning» når domfelte må betale erstatning

Justisminister Per-Willy Amundsen vil at gjerningspersoner i straffesaker som blir dømt til å betale erstatning skal betale hele erstatningssummen selv. I dag deles summen retten fastslår mellom antallet personer som er dømt til å betale en oppreisningserstatning. Andrea Voll Voldum er tilkjent 300.000 kroner i erstatning i Hemsedal-saken, men de tre mennene deler beløpet de skal betale mellom seg.
Justisminister Per-Willy Amundsen vil at gjerningspersoner i straffesaker som blir dømt til å betale erstatning skal betale hele erstatningssummen selv. I dag deles summen retten fastslår mellom antallet personer som er dømt til å betale en oppreisningserstatning. Andrea Voll Voldum er tilkjent 300.000 kroner i erstatning i Hemsedal-saken, men de tre mennene deler beløpet de skal betale mellom seg. Foto: NTB Scanpix og Farid Ighoubah / Nettavisen (montasje)
Sist oppdatert:
Justisminister Per-Willy Amundsen setter en stopper for «spleiselag» der flere må betale erstatning.

Lørdag 1. juli endres loven i saker hvor flere personer er dømt til å betale oppreisningserstatning. Summen retten fastslår skal ikke lenge deles mellom de domfelte, men hver enkelt må betale hele beløpet.

Andrea Voll Voldum ble kjent i hele Norge da hun i fjor stod frem med sin historie etter at tre menn til slutt ble frikjent for voldtekt av henne. Hun ble likevel tilkjent oppreisningserstatning på til sammen 300.000 kroner.

- Fra 1. juli er det slutt på «rabattordninger» når domfelte i straffesaker må betale oppreisningserstatning. Dette er en sak som har vært diskutert i årevis og mange har tatt til orde for at den gamle ordningen er urimelig. Men nå blir det slutt, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til Nettavisen.

- Jeg er veldig fornøyd med at prosessen har gått fort siden Stortinget vedtok den nye loven 13. juni. Dette har vært en viktig og prioritert sak fra regjeringen, supplerer han.

- Høy prioritering

- Hvorfor har ikke regjeringen klart å få dette på plass tidligere hvis det har vært en prioritert sak?

- Ting må utredes, sendes ut på høring, sjekkes ut faglig og legges frem for Stortinget. Lovprosesser er omstendelige, men siden jeg overtok som justisminister har dette vært prioritert veldig høyt.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Tusenvis av mennesker møtte opp for å demonstrere for Andrea Voll Voldum utenfor Stortinget i august i fjor.


- Kjipe penger

I fjor ble Andrea Voll Voldum fra Lærdal i Sogn og Fjordane kjent i hele Norge da hun stod frem og fortalte sin historie om tre menn som ble frikjent i en voldtektssak mot henne. De tre mennene ble likevel dømt til å betale oppreisningserstatning på til sammen 300.000 kroner, 100.000 hver. Med den nye loven ville Voll Voldum blitt tilkjent til sammen 900.000 kroner.

Voll Voldum har sammen med June Holm, som også åpent har fortalt at hun har blitt utsatt for overgrep, startet stiftelsen « Vi Tror Deg» som har som hovedmål å forebygge voldtekter.

Voll Voldum roser den nye loven, men får ikke nytte av den selv da hennes sak omhandler forhold som skjedde før loven trådte i kraft.

- Jeg tenker at det er bedre at hver enkelt skal betale summen retten slår fast. Det er mange utgifter som kommer i etterkant. Legebesøk, psykolog og mye annet er greit å få dekket. Jeg tror den nye loven er positiv i saker med flere gjerningspersoner, sier hun til Nettavisen.

- Jeg snakker bare for meg selv, men jeg ville brukt er slik erstatning på å komme meg videre i livet, i tillegg til å donere til vår egen stiftelse. Selv om det er greit å få en erstatning er ikke penger det viktigste for meg. Det er kjipe penger å få, og jeg hadde satt mer pris på om jeg hadde vunnet saken i retten. Da hadde jeg følt at de virkelig fikk straffen sin og ikke bare en pengestraff.


- Tydelig signal

- Amundsen, vil ikke den nye loven føre til at domstolene idømmer lavere oppreisningserstatninger, tror du den kommer til å ha noen effekt?

- Domstolens oppgave er å utøve loven etter intensjonen til lovgiver (Stortinget). Vår intensjon er at ofre skal få høyere utbetaling. Jeg har full tillit til at domstolene er lydhør for intensjonen bak lovendringen så denne problemstillingen ser jeg helt bort fra.

- Dette er et tydelig signal fra samfunnet om at vi ser alvorlig på disse sakene. Et eksempel som går igjen er gruppevoldtekter hvor det er flere gjerningspersoner involvert. Loven skal bidra til å slå tydelig ned på gruppekriminalitet. Det er også et signal om at domfelte skal gjøre opp for seg økonomisk uten å få den «rabatten» de har i dag.

Selv om regjeringen fikk gjennom lovendring om oppreisningserstatning er Amundsen tydelig bitter på Ap. Årsaken er at de stemte ned den delen av lovforslaget som gikk på å øke maksstraffen til 26 års fengsel i saker hvor gjerningspersonen har begått flere grove lovbrudd som har en strafferamme på minimum 15 års fengsel.

En 59 år gammel mann er dømt for dobbeltdrap på sin kone Pimsiri Songngam (37) og sønnen Petchngam Songngam (12). De ble skutt og drept i sitt hjem i Kirkenes. Ektemannen fikk 21 års fengsel for begge drapene.

Dermed gikk Frp og Høyre på et realt mageplask i en en viktig politisk kampsak. Etter nederlaget tordnet Høyre mot Ap.

- «Rabatt» for dobbeltdrap

For få dager siden ble en 59 år gammel mann dømt til lovens lengste straff, 21 års fengsel, for dobbeltdrap i Kirkenes. Amundsen liker svært dårlig at det gis «strafferabatter» fordi domfelte uansett ikke får lenger enn 21 års fengsel selv om det er flere ofre.

- Jeg vil ikke uttale meg om dommen i en konkret sak, det er en vurdering som tilligger domstolen. Likevel er saken fra Kirkenes er et eksempel hvor regjeringens forslag til lovendring kunne blitt anvendt av domstolen, dersom loven hadde trådt i kraft før drapene fant sted. Dermed kunne slike dobbeltdrap ville blitt straffet hardere.

- I stedet får domfelte i slike tilfeller en «rabatt» for drap nummer to. Men Arbeiderpartiet valgte likevel å stemme ned forslaget, avslutter Amundsen.


Har du sett denne videoen fra kaoset på Gardermoen?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!