RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HISTORISK STREIK: LO-leder Gerd Kristiansen møtte streikevaktene og LO-ansatte Synnøve Konglevold, og Olav Lie utenfor Folkets Hus onsdag. For første gang i historien streiker ansatte i LO mot fagorganisasjonen.
HISTORISK STREIK: LO-leder Gerd Kristiansen møtte streikevaktene og LO-ansatte Synnøve Konglevold, og Olav Lie utenfor Folkets Hus onsdag. For første gang i historien streiker ansatte i LO mot fagorganisasjonen. Foto: Mats Rønning (NTB scanpix)

Nå er LO-lederen rammet av streik

Sist oppdatert:
Må avlyse sine planer fordi 95 av hennes ansatte har gått ut i streik.

- Det er ikke noen god situasjon, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Nettavisen.

Onsdag morgen ble 95 av hennes ansatte tatt ut i streik. Bare renholdere og avdelingsledere er nå på jobb i LO-hovedkvarteret på Youngstorget.

- Handel og kontor sine medlemmer har like rettigheter som alle andre arbeidstakere. De er ute i en lovlig konflikt, og det forholder vi oss til. Det blir da viktig for oss at vi er like ryddige som arbeidsgiver som vi forventer når vi har medlemmer i konflikt ellers, sier Kristiansen.

- Kan ikke forlate kontoret
Konsekvensen for LO-lederen blir at hun må avlyse flere av sine planer.

Onsdag skulle hun ha deltatt på LOs tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol, men valgte å melde avbud som følge av streiken.

- For meg var det veldig naturlig å avlyse reisen til Gol. Som arbeidsgiver kan ikke jeg forlate kontoret når mesteparten av de ansatte er ute i konflikt, sier hun.

En planlagt studietur til Colombia fredag kan også komme til å ryke.

- Jeg reiser ikke avgårde noen steder dersom det fortsatt er streik. Så jeg har avlyst arrangementer fremover, forteller Kristiansen.

- Gjør du andre arbeidsoppgaver nå?

- Nei, jeg gjøre ikke det. Nå må vi opptre slik vi forventer at arbeidsgiver skal opptre når vi har konflikt og står for konflikten, påpeker hun.

LØPESEDLER: Onur Safak Johansen (t.v.) og Mona Westby deler ut informasjon om streiken.


- Snakker sammen
I alt har Handel og Kontor tatt ut 296 ansatte i fagbevegelsen i streik. En rekke fagforbund er rammet. I LO sentralt er det streikende i alle avdelinger med unntak av internasjonal og juridisk avdeling. Avdelingsledere er ikke tatt ut. Det er ikke renholderne heller, fordi disse er organisert i et annet forbund.

Formelt er det Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF) som er Handel og Kontors motpart. Men forholdene er ikke større enn at AAFs styreleder er LO-sekretær Trude Tinnlund, en av dem som sitter nærmest Gerd Kristiansen i LO-toppen.

Kristiansen håper nå at streiken blir avsluttet raskt.

- Jeg håper det går fort, men er også forberedt på at det kan vare en stund, sier hun til Nettavisen.

Hun vektlegger samtidig at hun ikke har noe med forhandlingene å gjøre.

- Vi blir oppdatert hele tiden, men vi blander oss ikke inn i forhandlingene, sier Kristiansen, som medgir at det ikke er lett å se på den første streiken i LOs historie.

Tallkrangel
Handel og Kontor mener deres ansatte i LO og de ulike fagforbundene tjener dårligere enn sammenlignbare grupper. Hovedårsaken til streiken er uenighet om statistikk og tallgrunnlag.

Handel og Kontor mener arbeidsgiver ikke har gitt dem innsyn i lønnsopplysninger, noe AAF tilbakeviser.

– Det er ikke riktig at vi har holdt informasjon eller lønnsstatistikk tilbake. Et partssammensatt statistikkutvalg står omforent bak en rapport som Handel og Kontor har valgt å legge til side, sa styreleder og LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB forleden.

Hun medgir imidlertid at statistikkgrunnlaget «kunne vært bedre». Det går fram av en pressemelding AAF sendte tirsdag, da det ble gjort nye forsøk på å komme arbeidstakerne i møte med et nytt tilbud.

Eller «ultimatum», som Handel og Kontor kaller det:

– Tilbudet ligger etter våre beregninger under rammen fra frontfaget, sier HK-leder Trine Lise Sundnes, som selv var LO-sekretær inntil i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere