RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er svineinfluensaen på retur

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)
Sist oppdatert:
For andre uka på rad peker pilene nedover for influensaaktiviteten.

Det er fortsatt høy influensaaktivitet i Norge, faktisk høyere enn hva som er registrert i noen foregående år. Men tabellen som viser hvor mange leger som stiller diagnosen «influensalignende sykdom» er ikke til å ta feil av: Tallene på smittede er raskt synkende.

Samme tendens over hele landet
Folkehelseinstituttets ferske oversikt over uka som gikk viser at både forekomsten av influensalignende sykdom og antallet laboratoriebekreftede tilfeller sank i alle landets regioner.

- Dette er en trend som ser ut til å holde seg. Vi forventer at det fortsetter å gå nedover, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonssykdommer til Nettavisen.

«All time high»
- Influensaaktiviteteten er likevel svært høy, høyere enn hva som er registrert siden målingene startet i 1988-1999-sesongen, sier hun. Som tabellen under viser nådde Norge toppen i uke 45.

Folkehelseinstituttet minner om at det kan komme en ny bølge med svineinfluensasmitte senere.

Færre sykehusinnleggelser
Alle de prøvene man fikk resultater av i uke 47 bekrefter at det er svineinfluensaen som er i omløp og ikke vanlig sesonginfluensa, selv om også andre virus florerer. Det var rundt 700 pasienter som fikk bekreftet at de hadde svineinfluensa. På sykehusene meldes det om noe færre innleggelser enn i de tre foregående ukene.

Tallene fra Folkehelseinstituttet ble offentliggjort onsdag og bygger på rapporter fra 201 legekontorer over det ganske land. Hver uke rapporterer de til sentrale myndigheter antallet konsultasjoner der diagnosen er «influensalignende sykdom». Dette er diagnosen som blir satt hvis du har de typiske symptomene som feber, hoste, sår hals, hodepine, muskelsmerter og nedsatt allmenntilstand.

Landet rundt
Ålesund kommune er i full gang med massevaksinering, foreløpig for innbyggere opp til og med 20 år. På Color Line Stadion var vaksineringen godt i gang torsdag morgen med en ventetid på cirka en halv time, melder kommunen på sine nettsider.

- Det er fortsatt en del som blir sjuke, men det ser ut som det går mot slutten av denne bølgen av svineinfluensa, sier kommunelegen i Vågsøy i Nordfjord i Sogn og Fjordane, Trond Inselseth, til Fjordenes Tidende . I Vågsøy blir man denne uka ferdig med å vaksinere alle barn og unge opp til 18 år. Nå venter de på neste forsendelse av vaksine og vil da kunne sette i gang massevaksinasjon av befolkningen generelt.

Onsdag startet massevaksineringen mot svineinfluensa i Trondheim. På Valentinlyst ble 200 personer vaksinert på én time, melder NRK Trøndelag .

- Aldri før har så mange blitt vaksinert på så kort tid, sier kommuneoverlegen der, Helge Garåsen.

Venter en ny bølge
Helsemyndighetene sier de er forberedt på en ny bølge av svineinfluensa senere i vinter.

- Slike pandemiske hendelser kommer gjerne i flere bølger. Vi hadde en liten bølge i sommer knytta til reisevirksomhet, så var det stille før vi fikk en bratt stigning med bølge nummer to. Vi kan regne med at det kommer en ny bølge senere i vinter eller på nyåret, men om det skjer, avhenger av flere ting, blant annet hvor mange som blir syke og immune i den bølgen vi nå er inne i og hvor mange som vaksinerer seg. Hvis så mange som 50 til 70 prosent av befolkningen vaksinerer seg, er det ikke sikkert vi får en bølge nummer tre, uttalte overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen mandag.

LES OGSÅ: Venter ny bølge med svineinfluensa

Mest influensa i nord
De siste tallene fra Folkehelseinstituttet viser at 8,4 prosent fikk diagnosen influensa i uke 47. Høyest var influensaaktiviteten i nord, der andelen som fikk denne diagnosen var 10 prosent.

1102 har vært innlagt med svineinfluensa
I uka som gikk, altså i perioden fra 17. til 23 november, var det 60 pasienter innlagt på norske sykehus med svineinfluensa. 13 av disse lå på en intensivavdeling. Folkehelseinstituttet opplyser at det kan være noe dobbeltregistrering her fordi pasienter kan ha blitt overført fra et sykehus til et annet.

De fleste som har vært innlagt har vært yngre enn 65 år. Siden 1. september og til og med uka som gikk har det vært i alt 1102 innleggelser, 127 på intensivavdeling.

25 dødsfall så langt
Så langt er det meldt om 25 dødsfall knyttet til den nye influensaen.

Per 26. november er det meldt om 25 dødsfall i Norge som kan knyttes til den nye influensaen A(H1N1). Det siste dødsfallet ble meldt denne uka og gjaldt en mann i 30-årene fra Oppland fylke. Han hadde ikke kjent risiko for alvorlig influensasykdom, opplyser Folkehelseinstituttet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere