RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå finner drosjen deg

Nå kan du sende sms og få drosjen nærmest deg på tråden.

Det norske selskapet Noome har patentert systemet sitt i 36 land, og flere drosjesentraler i Norge har allerede tatt det i bruk. Ved å sende kodeord «taxi» til 2233 blir du oppringt av drosjesentralen og satt over til drosjen som er nærmest deg. Da Nettavisen testet systemet fredag kveld, kom vi i kontakt med en drosje 2 minutter unna i løpet av ett minutt.

(Riktignok brøt samtalen på første forsøk, men vi regner med at det var en startfeil som drosjenæringen vokser av seg:)

I hele Norge
- Du kan sende sms i hele Norge, men i noen taxidistrikt, blant andre Oslo, blir du satt over til drosjesjåføren som er nærmest der du er, sier leder Per Lasse Hauglum i Noom.

Systemet baserer seg på informasjon om hvilken basestasjon din mobiltelefon bruker. Når sender sms fra Oslo, vil systemet registrere hvilken sone du befinner deg i, og sette deg i kontakt med ledig sjåfør i samme sone.

- Folk må være klar over at ved å bruke disse tjenestene, så utleverer man også lokaliseringsdata til andre, sier Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Du kan reservere deg
- Det kommer til å bli vanvittig mange tjenester som baserer seg på denne typen informasjon, sier han.

I dag kan du blant annet wappe deg inn på mobil.tv2.no og sjekke været. Da vil tjeneste automatisk finne været for basestasjonen som din mobil er koblet opp mot. Det finnes også tjenester som finner venner og mulige partnere i samme område som deg. Nå har Noom altså gjort det mulig også å finne drosje.

Datatilsynet har lenge hatt dialog med teleoperatørene om utlevering av din mobils posisjon til ulike innholdsleverandører.

- I utgangspunktet ønsket vi at publikum aktivt måtte godkjenne at denne typen informasjon ble gitt ut, sier Skåra. Det godtok imidlertid ikke Telenor og NetCom. Istedenfor ble man enige om at det er mulig for deg og meg å ringe teleselskapet og reservere oss mot at posisjoneringsdata blir gitt ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere