*Nettavisen* Nyheter.

«Nå forstår jeg bedre hvordan religioner skaper kriger»

Foto: Faksimile (Privat/Netttavisen)

Israel-vennen Per Haakonsen ser en «Guds finger» i Utøya-massakren. Se noen av reaksjonene.

23.01.12 21:25

Det ble bølger i Sarpsborg da den kristenkonservative forfatteren og foredragsholderen Per Haakonsen kom for å snakke om antisemittiske holdninger i Norge. På et åpent møte i KrF-regi i bystyresalen trakk han en linje mellom norsk Israel-politikk og 22. juli-angrepene.

På foredraget sa Haakonsen blant annet at Utøya-massakren, der 69 mennesker mistet livet, «kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid».

- Kan knyttes til Norges forhold til Israel
Han trakk også inn Alexander Kielland-ulykken i mars 1980 der 123 mennesker omkom og pekte på at Norge i forveien hadde nektet å selge olje til Israel.

«Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel», sa Haakonsen blant annet ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

KrF tar avstand
KrF-leder Knut Arild Hareide rykket ut og tok avstand fra synspunktene og sa de var «utenfor normal tenkning».

Selbekk ba ham roe seg
Haakonsen hevdet de samme synspunktene i en kronikk i den kristne avisen Dagen 28. september i fjor, en kronikk som førte til at Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk rykket ut på lederplass og ba ham besinne seg. Selbekk sammenlignet også Haakonsen med begravelsesdemonstrantene i Westboro Baptist Church i USA.

I kronikken skrev Haakonsen blant annet dette:

«Det gjelder å se Guds finger i det som skjer. Derfor må slike ulykker tas på alvor. Ungdommen på Utøya var nok på sett og vis uskyldige. Men vi andre må prøve å lære av det som skjer. Vi må se den dypere mening. Gjør vi ikke det, kommer det til å hende oss noe verre».

«Le eller gråte»
Nettavisen mottok en rekke reaksjoner fra leserne da vi skrev om saken. Her er noen av kommentarene.

Le eller gråte blir i grunnen en coinflip her!

- Åhhh... le eller gråte blir i grunnen en coinflip her!», skriver Rune fra Bergen.

- Så med andre ord mener de at ABB utførte guds vilje... Minner om mentaliteten endel muslimer har, vedrørende selvmordsbombing..., skriver Stig fra Kristiansund.

- Med andre ord; denne kjærlige, allmektige guden de både tror på og elsker høyt, er i deres øyne ikke bedre enn at den sørger for å på den verst tenkelige og bestialske måte å drepe 77 mennesker, der opptil 68 av de enten var barn eller ungdommer i begynnelsen av livet sitt - sånn bare for å illustrere et poeng? skriver Stig, som får svar fra Sjano:

- Ja, det er slikt Gud gjør. Har du ikke lest bibelen? Ifølge den boka drukna han alle i verden bortsett fra to av hver dyreart, plante, insekt osv. for å illustrere et poeng.

Hvor god er denne guden deres egentlig?

- Hvor god er denne guden deres egentlig? Og en ting til; Hvordan vet folk hva Gud tenker og mener? spør Michael.

- Tror Gud tok seg en ferie etter at Jesus ble tatt av dage, og der er han ennå, skriver Jonny i Nettavisens kommentarfelt.

«Ekstremt menneskehat»
- Igjen viser såkalte kristne hvilket ekstremt menneskehat de har. Det blir skrevet mye om ekstremisme i andre religioner, men det er jammen ikke mye bedre i kristendommen. I ytringsfrihetens navn må disse få lov til å si det de mener, men dette er ekstremt grotesk. Dere som tror, fortsett med det, men la oss andre få slippe deres ondskap, lyder kommentaren fra Morten.

- Nå forstår jeg bedre hvordan religioner skaper kriger, skriver Cecilie.

- Dette er folk som sitter på bedehusene sine og skjelver i frykt for «fundamentalister». Snakk om å ikke se «bjelken i eget øye», skriver John Morten.

Snakk om å ikke se «bjelken i eget øye»

Øyvind på sin side synes ikke det er noe oppsiktsvekkende med Per Haakonsens uttalelser:

«Hyklerkor uten sidestykke»
- Gud drepte og herjet over en lav sko i gamle dager. Både barn og voksne fikk unngjelde når Gud ikke var fornøyd. Men nå er det liksom forderdelig og baluba når noen hevder at Gud kan være på ferde igjen. Hyklerkor uten sidestykke er den eneste passende beskrivelsen på de som reagerer på denne uttalelsen, skriver han i kommentarfeltet.

- Slikt blir bare for dumt. Er selv kristen i troen, men vil aldri tillate meg å tro på at min Gud vil straffe mine venner ved å få deres barn drept, skriver Hege fra Bodø.

Dette mener Twitter-folket
Per Haakonsens uttalelser har også fått mye oppmerksomhet på Twitter.

- Hva er greia med å alltid blande en eller annen Gud inn i terror? spør Vanja Konradsen (@vanjako)

- Per Haakonsen taler for seg selv. KrF er stort sett veldig ålreite folk, lyder meldingen fra @valgerd

- Per Haakonsen bør skamme seg, skriver sjefredaktør Vebjørn Selbekk på sin Twitter-konto (@vebjornselbekk)

- Bare for å sette ting i riktig perspektiv impliserer jo dette at Haakonsen mener at ABB utførte Guds vilje. Just sayin, skriver @sigvei

Fakta om Per Haakonsen

Forfatter, foredragsholder og Dagen-spaltist. Har skrevet bøkene «Israel Guds folk» og «En ny tid for Israel».

Kaller seg selv bibelkonservativ.

Opprinnelig fra Bergen, bosatt i Ås. Har studert ved Universitetet i Oslo, Menighetsfakultetet og Forsvarets høgskole.

Pensjonist med yrkesbakgrunn fra statlig og kommunal forvaltning og skoleverket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.