RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå har Hagen grunn til å glise

Foto: Poppe, Cornelius
Sist oppdatert:
Sparegrisen fylles ytterligere.

Driftsresultatet til Orkla, hvor Stein Erik Hagen er største aksjonær, for tredje kvartal endte på 1,16 milliarder kroner, sammenlignet med fjorårets tredjekvartal på 811 millioner er dette en fremgang på 37 prosent.

- Det er tilfredsstillende å registrere en klar resultatfremgang i kvartalet. Den underliggende driften er styrket i alle forretningsområdene, mens spesielt Elkems silisiumrelaterte virksomhet også har hatt god drahjelp fra bedre markeder og høyere priser, sier konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

Orklas driftsinntekter ble i 3. kvartal på 16,3 mrd. kroner, opp fra 14,1 mrd. kroner i 2009. Omsetningsveksten kommer fra høyere kapasitetsutnyttelse og økte priser for Elkems silisiumrelaterte virksomheter, samt markedsvekst og større markedsandeler for Sapa. Orkla Brands har hatt et godt kvartal med underliggende resultatvekst på 5 prosent.

Orklas selskaper i Russland har møtt spesielle utfordringer både i produksjon og salg som følge av hetebølgen i sommer

Resultat før skatt for tredje kvartal ble 3.434 millioner kroner, sammenlignet med 494 mill kroner i fjor.

Endringer
Bjørn M.Wiggen ble utnevnt til ny konsernsjef av Orklas styre den 8 september. Wiggen hadde før det hatt flere ledende stillinger innenfor Orklas sfære.

- Orkla vil også i fremtiden være et porteføljeselskap, men det er ønskelig å fokusere porteføljen til et færre antall virksomheter og derigjennom ikke minst sikre tilstrekkelig kapital til å utvikle de områder der vi har de beste forutsetningene for langsiktig verdiskapning for aksjonærene. Vi er imidlertid ikke i noen presset situasjon, og vil ta den tid vi trenger for å finne frem til gode løsninger, sier Wiggen.

Hovedpunkter
Hovedtrekkene i tredje kvartal for Orkla som konsern kan oppsummeres i følgende punkter:

  • Resultatfremgang for samtlige forretningsområder.
  • Driftsresultatet i 3. kvartal endte på 1.17 milliarder kroner, sammenlignet med 811 mill. kroner i samme kvartal i fjor.
  • God vekst for Orkla Brands Nordic, men mer krevende utvikling i Russland og Baltikum.
  • Orkla Aluminium Solutions hadde omsetnings- og resultatfremgang i kvartalet. Omsetningen økte med 29 % og driftresultatet for 3. kvartal var 162 mill. kroner mot 29 mill. kroner i samme kvartal ifjor.
  • Bedrede markedsforhold både for Elkem Silicon-related og Borregaard Chemicals, ga et driftsresultat for Elkem Silicon-related på 131 mill. kroner og 92 millioner kroner i driftsresultat for for Borregaard Chemicals.
  • Aksjeporteføljen hadde per 3. kvartal en avkastning på 21,3 prosent, mot 16,0 prosent for Morgan Stanley Nordic Index og Oslo Børs Benchmark Index 2,7 prosent.
  • For Orkla Associates hadde REC et driftsresultat på 827 mill. kroner mot 449 mill. kroner for 3. kvartal i 2009. Jotun hadde per 2. tertial et driftsresultat på 1 milliard kroner sammenlignet med 858 mill. kroner i 2009.
  • Orklas driftsinntekter i 3. kvartal ble 16.3 milliarder kroner sammenlignet med 14 milliarder kroner i samme kvartal i 2009. Fremgangen på 16 prosent fra i fjor var drevet av økt etterspørsel og markedsvekst for Orkla Aluminium Solutions og Elkem Silicon-related.

Valutaeffekter
Valutaomregningseffekten har påvirket omsetningen negativt. I tredje kvartal ble effekten 361 millioner kroner. Så langt i år har valutaomregningseffekten påvirket omsetningen negativt med cirka 1,8 mrd. kroner.

For konsernet totalt sett er driftresultatet negativt påvirket av valutaomregningseffekter med 70 millioner kroner så langt i år, og 12 millioner kroner i 3. kvartal isolert sett.

Energi
Borregaards energivirksomhet hadde et godt kvartal med høyere priser enn i fjor, mens det fortsatt var lav magasinfylling i Saudefaldene. Tallene for 3. kvartal i fjor inkluderer imidlertid 81 millioner kroner fra kraftverk avhendet pr. 31.12.2009.

For eierandelene i REC (39,7 %) bruker Orkla børskurs som verdi på eierandelen, så lenge børskurs er lavere enn bokført verdi etter prinsippene for tilknyttede selskaper. Kursen for REC steg gjennom 3. kvartal fra 15,61 til 19,92 kroner. Den totale regnskapsmessige resultateffekten var på 2 milliarder kroner for tredje kvartal.

Konsernet
Konsernets resultat før skatt ble 3,4 milliarder. kroner mot 494 millioner kroner i tredje kvartal i 2009. Skattekostnaden er beregnet til 750 mill. kroner . Resultat per aksje utgjorde 3,1 kroner i kvartalet.

Som del av en rendyrkelses prosess selger Orkla ut virksomheter de ikke innehar spisskompetane innen. Så langt er det to av disse salgene som er mer omtalt enn andre.

Første oktober inngikk Orkla avtale om salg av Orkla Finans. Overtagelsen skjer ved at Pareto AS kjøper samtlige aksjer i Orkla Finans AS. Og den 25. oktober avtale om å selge de heleide skogselskapene Borregaard Skoger AS, AS Børresen og Borregaard Vafos AS for totalt 1.725 mill. kroner. Avtalen er inngått med forbehold om Stortingets godkjennelse. Gjennomføring forutsetter også at aksept fra Konkurransetilsynets foreligger.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere