*Nettavisen* Nyheter.

Nå har han fått noe å tenke på

Foto: (SCANPIX)

Eksperter tror ikke på sentralbanksjefens rentekart.

26.05.10 17:44

Stor finansuro og svake makrotall i Norge, har fått landets største bank til å revurdere sine renteprognoser. Etter en ny gjennomgang blant DnB Nors økonomer, utsettes nå nye rentehopp til neste år.

- I lys av nye nøkkeltall i Norge og finansuroen, tror vi nye renteøkninger fra Norges Bank kommer først i 2011, sier DnB Nor Markets Bjørn-Erik R. Orskaug til NA24.

Han tror likevel at det blir en renteøkning fra sentralbanksjef Svein Gjedrem i løpet av de nærmeste 12 månedene, men at denne vil utesettes til et av rentemøtene ved starten av neste år.

Det betyr at Norges Bank vil beholde sin nåværende styringsrente på 2 prosent ut året, noe som normalt gir en utlånsrente fra bankene på rundt ett prosentpoeng over dette. Bankenes utlånsrente er imidlertid også avhengig av forholdet i rentemarkedet.

Senker rentebanen
Det er ikke bare DnB Nors økonomer som venter at renteøkningene fra Gjedrem vil komme tregere enn tidligere ventet. Knut Anton Mork og Handelsbanken Capital Markets er også ute med en rapport der de skriver at de tror på en utsettelse.

- Vi venter bare 50 basispunkter hevning over de neste 12 månedene, mens Norges Banks rentebane impliserer 75 basispunkter. Derfor foretar vi ikke noen formell endring i vår renteprognose nå. Imidlertid foretar vi en uformell endring ved at vi nå utsetter neste 25 basispunkt-hevning fra 22. september til 27. oktober. Etter dette venter vi ingen ny hevning før etter nyttår, skrev Mork til sine kunder tirsdag.

Mork og Handelsbanken tror altså at Norges Bank hever renten én gang til i år, og da til en styringsrente på 2,25 prosent.

Senker rentebanen
Norges Bank og Svein Gjedrem satte oppskriftsmessig opp renten 6. mai i år.

Svake bruttonasjonalprodukttall for første kvartal i Norge, og den nevnte finansuroen, har imidlertid fått økonomene til å vente at neste rentemøte vil føre til endring i den såkalte rentebanen. Det betyr at Gjedrem & Co. ser for seg en lavere veksttakt i renteøkningene fremover, og at dette vil være hovedtema i rapporten fra Gjedrems junimøte.

For folk flest innebærer det at de trolig kun får én til to beskjeder fra banken om at renten på lån og innskuddsrenter økes de nærmeste 12 månedene. Tidligere prognose tilsa tre rentehevinger på 0,25 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.