*Nettavisen* Nyheter.

Nå har «idiotene» blitt identifisert

Her viser en av nordmennene frem sitt jakttrofe - en wallaby. Foto: YouTube (YouTube)

Saken om nordmennene som morer seg mens de dreper fredede dyrearter, sendes til Økokrim.

29.04.10 19:42

Det skapte stor oppstandelse i norske medier da det ble kjent at flere nordmenn avslørte seg selv ved at de postet en video av seg selv på Internett.

Videoen, som ble filmet i løpet av fem uker i fjor sommer, viser nordmennene begå miljøkriminalitet når de dreper flere fredede dyr på New Zealand.

Myndighetene på New Zealand raste mot jakten til de unge mennene og varslet reaskjoner.

- Vi bruker masse tid og ressurser på å beskytte våre innfødte fugler, og setter enorm pris på dem. Det er horribelt at idioter som dem skyter dem, meldte landets naturvernminister Kate Wilkinson.

Les mer her: - Nordmennene er noen idioter

Først skal myndighetene ha forsøkt å straffeforfølge nordmennene gjennom internasjonale CITES - Konvensjonen om internasjonal handel med truede og sårbare arter, som begge land har signert.

Men de fant ut at denne avtalen har mer med handel å gjøre, og at det er større sannsynlighet for at nordmennene kan bli straffeforfulgt for brudd på New Zealands lover, ifølge 3 News.

Sendes til Økokrim
Som en følge av jakten startet newzealandske myndigheter arbeidet med å utarbeide en granskning. Nå er denne nesten klar, og New Zealands departement for bevaring skal ha identifisert alle de fem nordmennene.

Rapporten skal, med en rekke anbefalinger, sendes både til landets naturvernminister Kate Wilkinsons kontor og til norske Økokrim, som ifølge 3 News, avgjør hvilke tiltak de mener det bør bli gjort mot de fem.

- Den rapporten er det jeg som får, men jeg er på tjenestereise nå. Så den får jeg eventuelt ikke før jeg er tilbake igjen, sier politiadvokat hos Økokrim Aud Slettemoen til NA24.

De norske jegerne er mistenkt for å blant annet å ha drept en fredet maoridue, eller New Zealand Pigeon (Kereru). I tillegg har de også brutt en rekke andre lover. De skal også ha drevet jakt uten tillatelse, jaktet utenom sesongen og jaktet med en rifle.

Strafferammen for dette er 100.000 newzealandske dollar eller seks måneder i fengsel. Boten på 100.000 dollar utgjør om lag 430.000 norske kroner i dagens kurs.

Aud Slettemoen forklarer at den eneste straffemuligheten man har her hjemme er brudd på straffelovens paragraf 152b, for utryddelse av truede dyrearter.

- Men hun sier også at Kereru-fuglen ikke står på den internasjonale listen over truede dyrearter.

«Duemat!»
Den mye omtalte vdeoen viser hvordan nordmennene morer seg mens de dreper de fredede dyreartene. «Du traff», sier en av nordmennene etter at de har skutt det som skal være en fredet due.

«Duemat!» roper den andre.

På videoen ser man også at nordmennene skyter flere wallabyer, som er en samlebetegnelse på rundt 30 arter av pungdyr. Wallabyene ligner på kenguruer i utseende.

«Ser jeg en kenguru så skyter jeg en kenguru. Slik er det bare,» sier en av mennene på videoen.

3078

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.