Nå har Max Hermansen anmeldt hærverket

HÆRVERK: Dette var synet som møtte Max Hermansen utenfor hans bruktbokhandel på Grünerløkka søndag. Med rød spraymaling var fasaden tilgriset med hakekors og med teksten "nazisvin".

HÆRVERK: Dette var synet som møtte Max Hermansen utenfor hans bruktbokhandel på Grünerløkka søndag. Med rød spraymaling var fasaden tilgriset med hakekors og med teksten "nazisvin". Foto: Ole Johnny Eriksrud Hansen

Setter kroken på døra for bruktbokhandelen etter hærverket søndag.

24.02.15 11:22

Pegida-talsmann Max Hermansen våget ikke å dra ned til Grønland politistasjon for å anmelde helgens hærverk på antikvariatet han er innehaver av.

Tirsdag bekrefter han overfor Nettavisen at saken er politianmeldt.

- En politipatrulje kom ned til butikken mandag. De tok en kort forklaring, og jeg fikk levert min anmeldelse, sier Hermansen til Nettavisen.

Han sier at huseier er varslet om hærverket og at de vil ta hånd om rengjøringen.

Les også: Butikk tilgriset med hakekors

Har drevet bokhandel i to år

Den nå sykemeldte læreren og talsmannen for den norske avleggeren av den islamfiendtlige bevegelsen Pegida etablerte bruktbokhandelen i Sannergata på Grünerløkka for litt over to år siden. Han er selv innehaver, og virksomheten er organisert i et enkeltmannsforetak. Hermansen er militærhistoriker, og i butikkhyllene er det mye militærhistorie og annen historie, men også vinylplater.

-Nå er det slutt

- Jeg synes butikken har gått rimelig godt, men nå er det slutt. Jeg vil ikke fortsette etter dette, sier han.

Hermansen sier han selv har brukt tid i bruktbokhandelen utenom vanlig arbeidstid.

Han sier han har små forhåpninger til at saken blir oppklart, men sier han setter hærverket i sammenheng med hans rolle som Pegida-talsmann.

Turde ikke dra til politistasjonen

Hermansen sier han ringte til politiet søndag for å anmelde forholdet, men at han av frykt for sin egen sikkerhet ikke ville dra ned til Grønland politistasjon å levere inn anmeldelsen.

Etter å ha snakkekt med politiet igjen mandag, løste dette seg ved at politiet sendte en patruljebil og møtte Hermansen ved butikklokalet på Grünerløkka.

- Jeg beveger meg ikke ned på Grønland, og det har med min egen sikkerhet å gjøre og min rolle som Pegida-talsmann og medieeksponeringen rundt det, forklarer Hermansen overfor Nettavisen.

-Vil du nå holde en lavere profil framover?

-Nei, det vil jeg gjøre. Jeg er opptatt av elefanten i rommet, og vil fortsette å ta den debatten.

Ingen Pegida-marsj mandag

Hermansen sier det ikke ble arrangert noen Pegida-marsj i Oslo mandag, men at bevegelsen framover legger opp til demonstrasjoner den andre mandagen i hver måned.

KROKEN PÅ DØRA: Bruktbokhandelen ligger i Sannergata på Grünerløkka. Etter hærverket i helgen sier Max Hermansen at han vil avvikle virksomheten. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)


Pegida-bevegelsen ble startet i den tyske byen Dresen i oktober 2014, og har siden fått avleggere i flere europeiske byer. De som har stilt seg bak bevegelsens marsjer har advart mot islamiseringen av Europa og tatt til orde for å begrense eller stanse innvandringen, særlig fra muslimske land. Den første Pegida-marsjen i Oslo ble arrangert 12. januar og samlet rundt 190 personer.

Les også: - Straks du sier et skeiv ord om islam, risikerer du å bli angrepet

Max Hermansen har tydelig gitt til kjenne at han mener islam ikke er en religion, men en totalitær ideologi. Til Nettavisen har han sagt at han ønsker å stenge alle moskeer i Norge, så lenge menighetene ikke kan slutte seg til vestlige verdier som for eksempel likestilling mellom kjønnene.

Les også: - Dette er bare lureri

Etter fredsring-markeringen i Oslo lørdag gikk Hermansen ut og sa dette var "en solid dose taqqiya", et spill for galleriet fra muslimenes side overfor jødene.

Les også: - Han skjærer alle muslimer over én kam
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.