*Nettavisen* Nyheter.

Nå har Obama fått fredsprisen

Foto: (Scanpix)

- Med din tilstedeværelse her, har mye av Martin Luther Kings drøm blitt virkelighet.

10.12.09 14:01

RÅDHUSET (Nettavisen): USAs president Barack Obama mottok årets fredspris like over klokken halv to torsdag. Om kort tid vil han holde sin tale. Obama vil blant annet snakke om ironien i at han får fredsprisen samtidig som han sender 30.000 nye soldater til Afghanistan.

Obama gjorde ferdig sin tale om bord i Air Force One på vei til Norge. En offisiell person i Det hvite hus sier til Guardian at Obama ikke nødvendigvis ville gitt prisen til seg selv.

Prisen består av Fredsprismedaljen og et diplom, laget av Per Front. Obama er den første amerikanske individuelle vinneren av Fredsprisen.

Les også. - Jens, this is spectacular

På slaget klokken 13 ankom president Obama Rådhuset, og selve seremonien åpnet med sang av den norske sopranen Solveig Kringlebotn og Håvard Gimse på flygel.

- I Nobels ånd
Deretter holdt Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland, sin tale.

- Gjennom å være modig har Obama inspirert en hel verden, og han lever opp til Nobels ånd. Vi gratulerer han med tildelingen av årets Nobels fredspris, sa Jagland.

- Tildelingen må ses i lys av verdenssituasjonen, med mange uløste konflikter, faren for spredning av atomvåpen og klimakrisen. Helt fra starten har Obama forsøkt å skape et samarbeidsklima, som kan snu denne trenden. Han har allerede fått ned temperaturen på konflikter rundt om i verden.

Jagland sa deretter at Obama lever opp til hva Nobel mente, da han skrev at prisen skal tildeles den som har gjort mest for fred det siste året.

- Dermed blir det enkelt å svare på spørsmålet; Hvem har gjort mest for fred i verden dette året? Det eneste svaret er dem, president Obama.

Samarbeid
Jagland brukte deretter tid på å snakke om atomtrusler og ikkespredningsavtalen, og Obamas arbeid for å hindre at atomvåpen nok en gang skal bli en trussel mot verdensfreden.

- Obama har lagt fram konkrete planer for hva USA vil gjøre. Skjer det ikke i år, så neste år.

Deretter snakket Jagland om Kina, og USAs forhold til stormakten i øst, og viktigheten av samarbeid.

- Å styrke internasjonale institusjoner så mye som mulig og redusere våpnenes plass. Styrke dialog og forhandlinger, og å møte klimatrusselen på en effektiv måte.

Fikk prisen tidlig
Jagland snakket også om at flere av prisvinneren også tidligere har mottatt prisen før deres arbeid for fred hadde vist frukter.

- Da Martin Luther King junior mottok prisen, sa han at han drømte om at en dag skulle hans barn oppleve å leve i et land der hudfarge ikke skulle ha betydning, sa Jagland.

- Det er gledelig for oss å se, at med din tilstedeværelse her, har så mye av dr. Kings drøm blitt virkelighet.

Deretter henvendte Jagland seg til kong Harald og kongefamilien og president Obama, og takket USA for landets hjelp under og etter 2. verdenskrig.

Jagland avsluttet med ordene «Måtte du få den hjelpen du trenger.»

Etter Jaglands tale ble det mer musikk, før den alle ventet på holdt sin tale: fredsprisvinner Barack Obama.

«Alle» til stede
Inne i rådhussalen er det flere representanter fra det norske offentlige – statsminister Jens Stoltenberg er der, nesten hele regjeringen, mange stortingsrepresentanter og ledere for flere offentlige etater.

På grunn av den usedvanlig streng sikkerheten, måtte publikum møte langt tidligere enn det som er vanlig under Fredsprisutdelingen.

Også lederne av Nobels fredspriskonserten i morgen, Will og Jade Smith, er til stede, i tillegg til mange av artistene som skal opptre.

Hektisk
Det er et tett program presidentparet følger det døgnet de er i Norge. En innlagt pause mellom pressekonferansen etter møtet med Stoltenberg ble det ikke noe av, og forsinkelsen gjorde også at kong Harald måtte vente på Obama.

En noe sliten president og hans kone Michelle har hatt et tett formiddagsprogram før de skal motta prisen, en tildeling som er noe omstridt.

Men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ikke i tvil:

- Jeg kan ikke tenke meg noen som er mer verdig denne prisen i år. Se på hans innsats for nedrustning, globalt samarbeid og klima, sa Stoltenberg da han møtte pressen etter sine tilmålte minutter med Obama tidligere i dag.

Les: - Umulig å ikke bli imponert

Les også: Spøkte og lo da han signerte

Senere i kveld er det bankett på Grand Hotel, og ekteparet Obama drar fra Norge fredag morgen.

10. desember

08.45: Ankomst Gardermoen. Obama blir fraktet til konteinerhavnen Filipstad med helikopter.

09.20-09.25: Møte på Nobelinstituttet med leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg, samt et kort møte med pressen.

11.00-12.10: Pause

12.10: Audiens på Slottet

13.00: Seremoni i Oslo rådhus

18.55: Obama hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell.

19.00: Bankett på Grand Hotell

11. desember

10.25: Avreise

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag