RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan byggingen på Utøya starte

Slik vil Nye Utøya bli seendes ut med de planlagte byggene. Husene til venstre viser landsbyen som skal bygges, med nye bygg for spisesal, kjøkken og møterom. Til høyre står Hegnhuset som etter planen skal bygges over kafébygget, der ofrene etter 22. juli vil bli minnet.
Slik vil Nye Utøya bli seendes ut med de planlagte byggene. Husene til venstre viser landsbyen som skal bygges, med nye bygg for spisesal, kjøkken og møterom. Til høyre står Hegnhuset som etter planen skal bygges over kafébygget, der ofrene etter 22. juli vil bli minnet. Foto: Blakstad Hafner/ Modelart
Sist oppdatert:
AUF har fått ja fra Hole kommune.

Kommunen har nå innvilget byggesøknaden for Nye Utøya, og gir dermed grønt lys til AUFs planer på øya.

1503 kvadratmeter med nybygg skal reises, noe skal rives og resten av byggene renoveres. Planen er at alt skal stå ferdig neste sommer, slik at AUF kan arrangere sin første sommerleir på Utøya siden terrorangrepet i 2011.

- De har så vidt startet arbeidet med å planere for nytt bygg, sier Jan Christian Vestre, styreleder i styringsgruppen for Nye Utøya, til Nettavisen.

Les også: Slik vil nye Utøya bli

- Nye bygg neste år
Det pågår nå også en restaurering av stabburet på Utøya, trær er blitt hogget og det jobbes med å legge til rette for minnesmerket som skal lages.

Dette oversiktsbildet viser de nye byggene som skal bygges (svart farge), og den delen av kafébygget (rød farge) som skal bestå. Den mørkere delen inntil bygget, skal rives.

- Nye bygg eller synlige installasjoner vil først begynne å reise seg et godt stykke inn i neste år. Så prosjektet beveger seg sakte framover. Vi forhaster oss ikke, sier Vestre.

Byggesøknaden, som Blakstad Haffner Arkitekter har sendt inn på vegne av AUF, ble innvilget den 5. november.

- Etter en samlet vurdering (...), finner bygningsmyndigheten at tiltaket kan godkjennes, skriver Hole kommune i vedtaket.

Det påpekes at dersom det i forbindelse med arbeidet blir funnet automatisk fredede kulturminner, skal arbeidene straks stanses.

- Tiltaket må gjennomføres i henhold til den tillatelsen som er gitt. Ønskes tiltaket endret i forhold til dette vedtak, må det søkes om endring av tillatelse, og endringen må være godkjent før den gjennomføres, står det videre.

Kommunen sier ja til at AUF kan rive 500 kvadratmeter med bygningsmasse.

En nabo har klaget
I byggemeldingen kommer det fram at en nabo har klaget på planene, som blant annet mener den nye bebyggelsen i strandsonen hindrer tilgjengeligheten for allmennheten.

I vedtaket påpekes det at merknadene er tatt opp i forbindelse med en tidligere klage på reguleringsvedtaket for Utøya, der Fylkesmannen stadfester at planene er i tråd med reguleringsbestemmelsene.

- Merknadene bli derfor ikke tillagt vekt i den videre saksbehandlingen, skriver kommunen.

Deler av Kafébygget på Utøya skal nå rives, mens resten tas vare på og skal etter planen bygges inn i et annet bygg.


Dette skal bygges

Den nye bygningsmassen skal ifølge arkitektene bli en liten landsby med små møteplasser, gater, bytorg og et klokketårn sentralt på øya.

Torget skal omkranses av nye bygg med kjøkken, spisesal og møterom.

- Visjonen er at Utøya skal være et sted for å minnes, lære og engasjere. Vi har tatt selvkritikk på at den balansen ikke var tilstrekkelig ivaretatt i de første planene. Som en konsekvens av det så er prosjektet endret, sa Vestre til Nettavisen i oktober.

De opprinnelige planene som ble presentert i 2012, er imidlertid endret etter mye kritikk fra pårørende og etterlatte etter terrorangrepet.

- Kafébygget står som det er
Planen var blant annet å rive Kafébygget, der 13 personer ble drept og mange AUF-ere gjemte seg og reddet livet. Men lillesalen, deler av storsalen, gangen utenfor og toalettene vil nå bli bevart på innsiden av et nytt bygg.

FØRSTE PLANER: AUF presenterte i 2012 disse planene for Nye Utøya, men etter mye kritikk er prosjektet gjort mer nøkternt.

Det nye bygget, som har fått navnet Hegnhuset, er ikke med i det første byggetrinnet.

- Vi jobber parallelt videre med arbeidet rundt Hegnhuset, blant annet med finansiering. Inntil vi har mer planer der, vil kafébygget stå som det er, sier Vestre, og legger til:

- Vi håper vi kan legge fram mer konkrete planer på nyåret.

Koster 45-50 mill.
I tillegg til oppgradering og bygging av nye bygg, skal det anlegges et minnested på Utøya, der utformingen vil bli vedtatt i løpet av kort tid.

Fire alternativer til minnested står nå igjen.

- Det er viktig for oss at minnestedet står ferdig til neste års markering, sier Vestre.

Totalt vil prosjektet på Utøya koste mellom 45 og 50 millioner kroner, og vil finansieres av pengene som 22. juli-fondet har fått inn.

Minnefondet har fått inn 40 millioner kroner til gjenreising av Utøya.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere