RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan det bli smør- og melkekrise


KAN BLI TOMT: Tine smør og Synnøve Finden margarin, side om side i butikkhylla. Nå er det imidlertid fare for at det kan bli for lite smør.
KAN BLI TOMT: Tine smør og Synnøve Finden margarin, side om side i butikkhylla. Nå er det imidlertid fare for at det kan bli for lite smør. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det kan bli mangel på på yoghurt og smør, og flere ostetyper kan bli faset ut.

Tørken i Sør-Norge får nå uante konsekvenser, og kan ramme norske forbrukere. Flere bønder kan nemlig bli tvunget til å slakte dyrene, fordi de mangler fôr til 12.306 dyr, som Nettavisen skrev mandag.

Og dersom mange dyr blir slaktet, vil det bety overproduksjon av kjøtt, men det kan også føre til en stor mangel på melkeprodukter.

- Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen. Hele Nord-Europa er rammet av dette, som kan gjøre det vanskelig å få tak fersk melk og dermed melkeprodukter som du og jeg er avhengig av, sier daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedhaug, til P4.

Les også: Fortvilt bonde: - Det er fullstendig brunsvidd her

TØRKE: Den rekordvarme sommeren i år har satt norske bønder i en tørkekrise. Avlingene svikter og dyrene mangler fôr.

Rekordvarme og lite nedbør gjør at avlingene svikter, og det igjen gjør at prisen på fôret øker.

- Det vil bli en hard prioritering av melkeprodukter. Det kan bli mangel på på yoghurt og smør, og flere ostetyper kan bli faset ut, sier Smedhaug.

Med færre melkeprodukter på markedet, kan det også bety at prisene øker, samtidig som prisen på storfekjøtt vil kunne dumpes på grunn av overproduksjon.

Les også: 12.306 dyr mangler fôr

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere