RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan du dra til månen

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Har du en drøm om å reise til månen? Nå har du muligheten!

Den europeiske romorganisasjonen ESA søker nemlig etter nye personer til ESAs astronautprogram. I den forbindelse blir norske kvinner og menn nå oppfordret til å søke.

Ikke siden 1992 har de søkt etter astronauter til nye romferder.

- ESA ser at de astronautene de plukket ut i 1992 begynner å bli eldre eller har sluttet av forskjellige grunner. Astronautkorpset begynner å bli lite, og de trenger rett og slett flere astronauter, sier Mariann Vinje Tantillo, seksjonssjef for forskning og romstasjon ved Norsk Romssenter, til Nettavisen.

Totalt består astronautkorpset av 10-12 personer.

- Alle kan søke
Vinje Tantillo opplyser at det er åpent for alle som bor i ESAs 17 medlemsland å søke, og at de derfor venter at svært mange vil vise sin interesse.

- De forventer 20.000 søkere, men jeg tror det blir mye flere. Hvem som helst kan søke, sier hun.

Etter at søknadsfristen går ut vil et dataprogram sile ut de omlag 1000 personene som er best egnet til å kunne bli astronaut.

- Søknad kan du sende inn på ESAs hjemmesider fra den 19. mai, forteller Vinje Tantillo.

Hun forteller at den europeiske romorganisasjonen står overfor en rekke aktiviteter i tiden fremover, både turer til deres romstasjon og til månen. Så det kan bli en spennende tid for de som er så heldige å bli valgt ut.

Saken fortsetter nedenfor.

Omfattende tester
Kommer du gjennom det første nåløyet, så er det en lang utvelgelsesprosess du må igjennom. Først må du levere det samme helsesertifikatet som private piloter må ha.

«Deretter vil kandidatene som går videre gjennomgå en serie tester, både psykologiske og kunnskapsbaserte. De må gjennom medisinske undersøkelser og til slutt et formelt intervju før de eventuelt blir valgt ut som astronaut i 2009», skriver Norsk Romsenter på sidene sine.

Til slutt blir de som er best egnet bli en del av det europeiske astronautkorpset og starte grunnleggende opplæring på European Astronaut Centre (ESA-EAC) i Køln i Tyskland.

- Ved den forrige utvelgelsen i 1992 var det slik at hvert enkelt land valgte ut sine kandidater, men denne gangen kan hvem som helst søke og det er ESA sentralt som bestemmer, sier Vinje Tantillo ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

Det er ventet at utvelgelsesprosessen vil ta i underkant av ett år, slik at de beste kandidatene blir valgt ut i 2009

Fuglesang forteller
Mandag inviterer Norsk Romsenter til en pressekonferanse om søkeprosessen i Oslo. Der vil den norsk-svenske astronauten Christer Fuglesang være til stede for å fortelle om sine erfaringer som astronaut. Fuglesang fikk mye oppmerksomhet da han deltok på en romferd i 2006.

ESA-representanten Horst Schaarschmidt vil fortelle om utvelgelsesprosessen. Gaute Einevoll, den norske kandidaten ved det forrige astronaututtaket i 1992, vil også være til stede på pressekonferansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere