RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan du gå på CO2-shopping

Sist oppdatert:
Strømmen Storsenter er først ute i Europa med å selge CO2-kvoter til vanlige folk.

(iOslo.no) CO2-kvoter dukker stadig opp i nye former. Nå kan du putte en klimakvote rett i handlekurven på kjøpesenteret.

På lørdag kom Strømmen Storsenter utenfor Oslo med en europeisk sensasjon: De selger kvoter til shoppingglade nordmenn!

- For 165 kroner kjøper man et tonn CO2. Jeg tror vi har solgt 350 tonn på to dager. Det er veldig mye, sier senterdirektør Per Kristian Trøen til iOslo.no.

Vindmølleprosjekt i India
Og det er ikke bare privatpersoner som står i kø for å kjøpe kvoter. Små og mellomstore bedrifter har også kastet seg på.

SHOPPING FOR MILJØ: Sentersjef ved Strømmen Storsenter har solgt hele 350 kvoter (tilsvarende 350 tonn CO2) på to dager. Han er historisk i europeisk sammenheng.

- Det er en del av en bevisstgjøringsprosess. Strømmen Storsenter er med i prosessen og tar i et tak. Tidligere har man bare kunnet kjøpe klimakvoter ved blant annet flyreiser, forteller Trøen.

Pengene fra kvotesalget går til et vindmølleprosjekt i India. Ved å kjøpe en kvote som tilsvarer et tonn C02, har man bøtelagt seg selv for:

  • 5500 km i bil eller
  • 6-7 turer tur-retur i Norden eller
  • 50 kilo storfekjøtt produsert i Norge.

Disse tallene kommer fra klimapartneren CO2 Fokus, som har hjulpet senteret med etableringen av kvotesalget.

Etter hva iOslo.no kjenner til er Strømmen Storsenter det eneste kjøpesenteret i Europa som gir privatpersoner mulighet til å kjøpe kvoter.

- Ved å betale den summen der, så er man med på å finansiere produksjen av fornybar energi i et u-land, i dette tilfellet i India. Så vidt vi vet er det første gang at det er første gang man har solgt kvoter på denne måten i Europa, sier rådgiver Per Otto Larsen i C02 Fokus til iOslo.no.

- En dugnad
Noen vil kanskje være skeptiske til om pengene faktisk kommer fram dit de skal, eller om Strømmen Storsenter røsker alt til seg for å dekke administrasjonskostnader.

- Vi tjener ikke en krone på dette, det er en dugnad. Dette kommer klimaprossesen til gode, garanterer sentersjefen.

Strømmen Storsenter er Norges fjerde største kjøpesenter, og det nest største i Oslo-området. Nå håper Trøen at alle andre kjøpesentre av en viss størrelse følger hans eksempel og begynner å pumpe ut klimakvoter.

Les flere nyheter på iOslo.no

Vil du kjøpe klimakvoter på kjøpesenteret?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere