RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan du romavlyttes

Sist oppdatert:
Justisminister Odd Einar Dørum vil gi politiet tillatelse til å drive romavlytting. Samtidig blir grensen for å iverksette avlytting lavere.

Det kom frem da Dørum fredag presenterte nye etterforskningsmetoder.

Dørums uttalelse kom i forbindelse med at regjeringen legger fram Odelstingsproposisjon «Om lov om endringer i straffeprosessloven og politiloven (romavlytting og bruk av tvangsmidler for å forhindre alvorlig kriminalitet).»

- Vi vil ha romavlytting som ledd i etterforskning når noen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått en av følgende handlinger: terrorhandlinger, drap som ledd i organisert kriminell virksomhet, motarbeiding av rettsvesenet, grovt ran eller en særlig grov narkoforbrytelse som ledd i organisert kriminell virksomhet. Målet er å avverge fremfor å oppklare, sier Dørum.

Vil ikke drive videovervåking
Dørum sier de går inn for romavlytting, og ikke romkontroll, det vil si videovervåking.

- Så skal vi også minne på hva man kan gjøre for å bruke metodene for å avverge: vi må ha rimelig grunn til å etterforske. For i dag å bruke tvangsmidler må man ha skjellig grunn til å etterforske – det vil si 51 prosent sannsynlighet for at noe har skjedd, sier Dørum.

Justisministeren sier dette nå vil endre seg. Dørum sier at man i de nye retningslinjene bare trenger 20-30 prosent sannynslighet.

Avlyttingen kan foretas av hele politiet - men for PST gjelder det spesielt for forebyggende arbeid - for politiet del gjelder det mer etterforskning.

- Det er enighet om at PSTs viktigste oppgave er å forhindre at noe skjer. Utenfor etterforskning må PST forholde seg til den alminnelige handlefrihet - det samme som en hver norsk borger har. Men nå vil vi gi dem utvidet adgang til å bruke etterforskningsmetoder - og en meget begrenset adgang til å undersøke om noen fobereder en terrorhandling, ulovlig e-virksomhet, eller attentat mot Stortinget, Regjeringen eller Høyesterett, eller representanter for tilsvarende organer i andre land, opplyser Dørum.

Ifølge justisministeren må PST ha domsavsigelse for å kunne avlytte.

- Det er ikke så mye grunn du skal ha for å kunne gjøre det, men du skal ha en grunn. Hele hensikten med dette er at man skal kunne forebygge alvorlige terrorhandling, alvorlig etterretning og attentater, sier Dørum.

- Hva med personvernet?
På spørsmål om hvem som skal ta vare på menneskets personvern, svarte justisministeren:

- Når gjelder personvern, så har jeg sagt at del vil ligge hos domstol - EOS-utvalg og statsråden. Vi må gjøre vårt. Men PST er i en situasjon hvor de er nødt til å drive en forebyggende virksomhet for terrorhandlinger, bank i bordet, dette skal avverges, sier Dørum.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.

Han innrømmer likevel at det blir vanskeligere å være statsråd etter dette.

Dørum viser da til at det blir han som har får et ansvar for at de nye lovene - hvis vedtatt - ikke skal brukes til å misbrukes - og føre til overtramp på personvernet.

Her kan du lese mer om forslaget.

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere