RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Munch-museet / Richard Jeffries / SCANPIX)

Nå kan du se «Skrik»

Sist oppdatert:
Neste torsdag kan alle få se Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna».

- Fra og med torsdag 27. september til og med søndag 1. oktober er det åpent for publikum, sier informasjonssjef Jorunn Kristoffersen til iOslo.no.

«Den store interessen for maleriene og deres tilstand etter ranet, og det faktum at det vil ta tid før vi igjen kan stille dem ut i konservert stand, gjør at museet i en kort periode vil vise dem for publikum og media i den tilstand de nå er», heter det i Munch-museets pressemelding.

Kan ha blitt forhandlet om
«Skrik» og «Madonna» ble stjålet av bevæpnede menn 22. august 2004 fra Munch-museet på Tøyen i Oslo. Maleriene har en anslått verdi på 650 millioner kroner,

Maleriene ble funnet 31. august, men Oslo-politiet har ikke villet si hvordan maleriene kom til rette. Det har vært spekulert i at David Toska forhandlet frem bildene for bedre soningsvilkår.

Skader på maleriene
Begge malerien har fått skader. Fuktskaden på «Skrik» kan ha oppstått da bilde lå gjemt i en gammel buss på Kjeller utenfor Oslo. Skadene på «Madonna» ser ille ut, men bekymrer ekspertene mindre.

I tillegg har det oppstått riftskader. Dette skjedde trolig da ranerene flerret av rammen under flukten på ransdagen.

Det vil bli laget en omfattende skaderapport forut for restaurering. Nå har du altså mulighet til å se bildene med skader i en kort periode. Riftskadene skjedde trolig da ranerne flerret av rammene under den hasardiøse flukten på selve ransdagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere