*Nettavisen* Nyheter.

Nå kan hunden din hjelpe andre

Learoy Assistenthund Foto: Anna Idestam-Almquist

Kursing for terapithunder starter i Norge.

16.03.09 10:17

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Terapihunder kan være en fin hjelper for mennesker som trenger selskap. Hundeeier tar på frivillig basis med hunden sin til institusjoner eller privatpersoner som trenger omsorg. Kursing for terapihunder har økt i popularitet i Sverige, og nå åpnes et slikt tilbud i Norge.

- Vi har sett at mange etterspør selskap med hund og har derfor startet gratis kursing for hundeeiere som ønsker å trene hunden til frivillig arbeid, sier Ida Coker, leder i Norsk organisasjon for dyreassistert terapi (Nodat), til Nettavisen.

Les også: 3 mill. til servicehunder

Klikk på bildet for å forstørre.

Ida Coker leder av Nodat Foto: NODAT

Gratis kursing
Nodat tilbyr nå gratis kurs for ti hundeeiere. De har fått ekstern støtte og håper etter hvert å utvide konseptet.

- Vi ønsker ikke å ta betalt for frivillighetsarbeid. Derfor tilbyr vi nå kurset gratis, fortsetter Coker.

Alle slags hunder kan melde seg på. Kriteriene er at de må være over ett år og ha et rolig gemytt. Etter kurset får hunden privat sertifisering, og målet er da at eier og hunden deltar i frivillig arbeid.

Ikke statlig
Foreløpig har prosjektet ikke fått støtte av staten. Konseptet er ikke det samme som servicehund, som er knyttet til bestemte brukere. Disse hundene skal være med eier.

- Dette blir terapihunder. Hundene får opptrening i ulike situasjoner de må kunne takle, sier Ida Coker.

Les også: Ikke kjeft på bikkja

Større i Sverige
I Sverige finnes det omtrent 20 kurs av denne typen. Her ser man at behovet absolutt er til stede.

- Etterspørselen etter terapihunder øker. Vi har avdeling i tre svenske byer og vil tilby kurs i Norge fra desember, sier Katja Thormann i den svenske foreningen Assistenthunden & rehabhunden, til Nettavisen.

Heller ikke i Sverige får kursingen statsstøtte, og de fleste tar betalt. Foreningen Assistenthunden og rehabhunden tilbyr brevkurs og instruktør fra 2.000 til 5.000 svenske kroner.

Les også: Førerhund på gamlehjem

Allergiproblem
Et av de største problemene med terapihundene i institusjon er allergi. I Sverige har man løst dette med å ha plastposer rundt hunden.

- Allergi er et problem for mange, men vi bruker plast når hundene er i kontakt med personalet, og har separate besøksrom for de pleietrengende, sier Katja Thorman.

Hundene trenes gjennom belønning. Det er viktig at jobben oppfattes som positivt for hunden.

- I USA brukes ofte straff som metode for disiplinering. Hos oss er det viktig at hunden får positiv tilbakemelding, for eksempel en godbit når den gir en klem eller slikker i ansiktet, avslutter Katja Thormann.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag