Nå kan politikerne få lov til å lyve

Ifølge § 105 kan løftebrudd fra politikere straffes med et og et halvt år i fengsel, men nå vil Stortinget fjerne paragrafen.

08.02.08 15:32

- Å anmelde noen for løftebrudd er like gjennomførbart som å anmelde værmeldingen for feil værmelding, sier Jan Arild Ellingsen (Frp) som er nestleder i justiskomiteen til Nettavisen.

Ellingsen får støtte av alle de andre partiene på Stortinget. Ifølge § 105 kan løftebrudd fra politikere straffes med et og et halvt år i fengsel, men nå vil Stortinget fjerne denne paragrafen fra straffeloven.

Nettavisen mener:Lisens til å lyve

Her kan du lese loven

- Ikke i bruk
Lederen i justiskomiteen Anne Marit Bjørnflaten fra Arbeiderpartiet sier at justiskomiteen vil fjerne bestemmelsen i paragrafen fordi det har vært en sovende paragraf.

- Så vidt jeg vet har en anmeldelse skjedd bare én gang, at en organisasjon anmeldte et parti for løftebrudd, sier Bjørnflaten til Nettavisen.

- Beskytter ikke politikerne seg selv når de fjerner denne paragrafen?

- Det er slik at politikerne vedtar lover i Norge, dermed blir det vi som vedtar om vi skal ha en slik paragraf i straffeloven eller ikke. En må spørre hva en skal bruke ressurser på. Folket skal ha makt til å avsette politikere. Hvis jeg som politiker ikke holder løftene, kan velgerne avsette meg.

- Strengere straff for valgjuks
Bjørnflaten understreker at politikerne i endringen ellers legger opp til en straffeskjerpelse som blant annet valgfusk og kjøp og salg av stemmer blir mer straffbart.

- Hittil har straffen vært hefte inntil tre år for slike lovbrudd. Nå vil vil en kunne dømmes til fengsel i inntil to år, sier Bjørnflaten.

Foto: Scanpix/Bjørn Sigurdsøn

Jan Arild Ellingsen understreker også at justiskomiteen vil gjøre det forbudt å påvirke politiske beslutninger.

- Vi baker innføringer som ligger i § 105 inn i en ny paragraf, § 151. Der blir det understreket at for eksempel kjøp og salg av stemmer er straffbart, sier han.

Også justisminister Knut Storberget (Ap) støtter forslaget om å gjøre fjerne paragrafen som gjør det forbudt å bryte valgløfter. Det er Odelstinget som til slutt skal vedta loven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.