Nå kommer boka om 13-åringen som døde på Beitostølen

FUNNET DØD: Den 13 år gamle jenta døde i en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Bildet viser politiets teknikere ved hytta.

FUNNET DØD: Den 13 år gamle jenta døde i en hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Bildet viser politiets teknikere ved hytta. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Forfatteren Jon Gangdals bok om 13-åringen som døde av underernæring på Beitostølen nyttårsaften, lanseres onsdag.

23.11.16 13:19

Boka «Angelica – en varslet tragedie» baserer seg i hovedsak på morens historie om sin datter, går det fram av forordet, men Gangdal opplyser at dette er sjekket og vurdert opp mot andre muntlige og skriftlige kilder.

Les også: Mor til 13-åring: - Så ikke at datteren var i ferd med å dø
Les også: Moren til 13-åring tiltales for grov omsorgssvikt

Moren er tiltalt for grov omsorgssvikt og er anklaget for å ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp, og må møte for retten neste år. Moren hevder datteren utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing ved skoler i Bærum.

Les også: Fylkesmannen mener barnevernet sviktet 13-åringen
Les også: Minst fem klinikker behandlet 13-åring som døde

Ble gransket

Fylkesmennene i Akershus og Oppland har gransket både skolen og barnevernets håndtering av saken. Her heter det at det ikke er sannsynliggjort at jenta har vært utsatt for langvarig mobbing. Granskingen viser imidlertid at barnevernet har begått lovbrudd.

Les også: Dagsavisen: – Pressen bør granske seg selv

Les også: - 13-åringen gjemte seg på do i friminuttene

I forordet til boken viser Gangdal til Djupedal-utvalgets rapport om mobbing, der det heter at man skal ta hensyn til at et barn kan føle seg mobbet uten at det er mulig å utpeke noen som aktivt har mobbet dem.

– Denne boken viser at fint formulerte formålsparagrafer og stor vilje til omsorg og ansvar dessverre ikke er nok alene. Det må også kunnskap til, og større grad av sømløs samhandling mellom alle som har en andel i barnets hverdag. Aller viktigst er det å lytte til barnets egen stemme, skriver Gangdal.

Fakta om 13-åringen som døde på Beitostølen

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

* Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.

* Moren til jenta er tiltalt for grov omsorgssvikt. Saken kommer opp for Valdres tingrett 24. april 2017, men retten settes i tinghuset på Gjøvik.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men denne er ikke avsluttet.

* Historien til 13-åringen kommer ut som bok på forlaget Prego Mobile denne uka. Forfatter Jon Gangdal har brukt jentas dagboknotater til å fortelle om livet hennes.

* Ifølge moren ble jenta utsatt for mobbing og utestengelse. Ifølge rapporten kan imidlertid ikke Fylkesmannen se at dette er sannsynliggjort. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.