*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer burotpollen

Folk på Sør- og Østlandet går en nysende helg i møte, for med varmen blomstrer den verste pollenplagen av alle: buroten.

14.07.04 07:16

- Burotsesongen begynner til helgen og varer erfaringsmessig i omlag en måned, opplyser informasjonssjef Claus Mølbach-Thellefsen i Norges Astma- og Allergiforbund i en pressemelding.

Burot er sammen med bjørk og gress den veksten som avgir mest pollen og er til stor plage for mange allergikere. For den som er allergisk mot mange typer pollen kan burot virke som den tøffeste og sommerens siste pollenplageånd.

Plagsom ugressplante
Burot er en typisk ugressplante som vokser på tørre steder, langs veigrøfter og på udyrket mark og byggeplasser. Det er relativt lite burot på Vestlandet og i Nord-Norge.

Buroten har ”blomster” som bare er noen millimeter store som sitter i tette kurvarrangement. Har planten i tillegg rødaktig stengel og sterk lukt, er det sannsynligvis burot.

Burot spres med frø eller etter oppdeling av jord-stenglene. Frøene er små og spirer best på overflaten. Hver plante kan lage opp til 700 000 frø.

Flere får allergi
Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5 til 40 år, og det ser ut til at flere og flere mennesker rammes av pollenallergi. Allergiforbundet anslår at 20 prosent av befolkningen lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi.

Hvis du reagerer på burot, kan du også være allergisk mot selleri, purre, paprika, løk, solsikkefrø, persille, koriander, hvitløk, karri, anis og oregano.

Sjekk pollenspredningen der du bor på nettsidene til Norges Astma- og Allergiforbund.

Gode råd for allergikere

  • Vær nøye med renholdet, sterke lukter, tobakksrøyk o.l.
  • Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgenen til ut på ettermiddagen.
  • Ikke tørk klærne dine utendørs midt på dagen.
  • Vær forsiktig med alkohol
  • Legg ferien til en tid på sommeren hvor det er lite pollen i luften, eller reis til steder med liten blomstring.
  • Informer omgangskretsen din om sykdommen slik at de kan ta hensyn.
  • Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide. Du skal helst ta medisiner før symptomene blir for sterke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.