RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer flommen

Foto: Arne Tvervaag
Sist oppdatert:
Mildvær og store nedbørsmengder gir vannstand opp mot 5-årsflom. Sjekk hvor.

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler om flom i Hordaland, Sogn og Fjordane, Nord-Rogaland, og sørlige del av Møre og Romsdal. Meldingen gjelder i første omgang fra torsdag til mandag.

- Det gjelder å følge med litt hvis man bor ved for eksempel elver eller kulverter. Her kan det bli oversvømmelser, vakthavende hydrolog Stein Beldring i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Nettavisen.

Spesielt i forbindelse med at is og snø kan tette igjen kulverter og andre avløpsveier er det fare for oversvømmelser.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

5-årsflom
Mye nedbør og mildvær vil føre til rask vannføringsøkning. Dette gjelder vassdrag med hovedtyngden av nedbørsfeltet under 1000 meter over havet.

- Det vil bli mye vann, og det skader nok ikke å holde øynene åpne for eventuelle skader som kan oppstå, sier Beldring.

Han forteller at i naturlige strøk vil nok ikke vannet volde mye skade, men det er heller i forbindelse med avløpsveier det er knyttet størst oversvømmelsesfare.

Skredfare
I forbindelse med store nedbørsmengder er det fare for jordskred.

- Det er muligheter for at det kan gå jordskred på Vestlandet, men det er umulig å si hvor, sier skredekspert i Norsk Geoteknisk Institutt (NGI) til Nettavisen.

Han forteller at det også er fare for snøskred i høyfjellet. For siste del av vinterferien melder NGI om skredfare i fjellområdene i Nord-Norge, Finnmark, og i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge.

Les NGIs Snøskredvarsel for siste del av vinterferien her.

(Artikkelen fortsetter under)

Kraftig vind
- Lavtrykk mellom Island og Jan Mayen vil sende ganske kraftig vestlig vind inn mot kysten. I tillegg kommer det mye nedbør som vil holde seg gjennom hele helgen, sier meteorolog Camilla Øvrebekk i Storm Weather Center til Nettavisen.

Hun forteller også at dette vil gi en vannføring på nivå med 5-årsflom.

Øvrebekk forteller at milde temperaturer i helgen kan føre til smelting av is og snø. Det kan gi lokale oversvømmelser, men Øvrebekk tror ikke 5-års flommen vil få store konsekvenser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere