OSLO (Nettavisen): Nå kommer kaldlufta som et gufs og brer seg over hele landet. Det betyr lave temperaturer og gode muligheter for snø i Norge, meldte Meteorologisk institutt mandag.

- Det ligger an til at vi kan få snø over det ganske land, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Nettavisen.

Fagerli tør ikke utstede noen garanti for en hvit jul ennå, men sier at utsiktene i langtidsperioden iallfall er at det holder seg kaldt.

- Vi venter temperaturer i Sør-Norge fra null til minus 10 grader. Det er ikke den tørre og kalde lufta fra øst som kommer, men subpolar luft fra nord. Den er mer fuktig, og dermed er det utsikter for snø, sier meteorologen.

Tirsdag morgen er Juvasshøe Norges kaldeste målestasjon med 11 minusgrader.

Tirsdag ventes snø flere steder. Et snøkart Meteorologisk institutt la ut mandag ettermiddag viser hvor det vil falle mest, og Møre og Romsdal har de beste utsiktene for de som venter på skiføre. Her ventes det rundt 30-50 centimeter snø i høyden.

Nysnø og vind kan skape ustabile forhold i høyfjellet der det ligger snø fra oktober som base, heter det i et snøskredvarsel gjeldende for Romsdal tirsdag.

SISTE: Ulykker på glatte veier

Det er meldt om flere trafikkulykker på glatte veier natt til tirsdag og tirsdag morgen. Kjør etter forholdene, lyder påminnelsen fra Vegtrafikksentralen.

Les også: - Ber alle kjøre etter forholdene

Allerede tirsdag ventes det snø på Nordvestlandet, og på Østlandet ventes det snøfall i perioden fredag til lørdag.

- Vi får håpe den blir liggende, sier meteorologen, men føyer til:

- Om det blir en hvit jul, tør jeg ikke si. Typisk kan det komme et omslag like før jul.