Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer lovforslaget mot nikab

Fredag legger Siv Jensen, Jan Tore Sanner og Iselin Nybø fram lovforslag om et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg.

Forbudet skal gjelde i barnehager og ved utdanningsinstitusjoner og gjelder ikke religiøse plagg som nikab og burka spesielt, men heldekkende ansiktsplagg generelt.

Det er kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og første nestleder ved kirke-, utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget, Iselin Nybø (V).

– Å se ansiktene til hverandre er en viktig verdi, og viktig for undervisningen, sa daværende kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da regjeringen foreslo lovforslaget i juni 2017.

- Vi oppfatter det som kvinneundertrykkende, og det hører ikke hjemme i Norge, sa Sandberg under den samme pressekonferansen.

Fra Østerrike: Her håndhever politiet det nye burka-forbudet

Siden da har lovforslaget vært ute til høring. Der kom det blant annet fram at Universitetet i Oslo frarådet innføring av forbudet, fordi det kan føre til at noen grupper ikke kan delta i samfunnet på lik linje med andre.

Les mer

Dette er Leyla Hasic, den mye omtalte kvinnen som bærer nikaben

Norges Handelshøyskole (NHH) kalte forslaget «fremmedartet og dramatisk». Universitetet i Bergen og NTNU mener det er unødvendig, mens Universitetet i Agder og Politihøgskolen påpeker at de er kritiske til forslaget. Du kan lese mer om høringsuttalelsene her.

LO er blant organisasjonene som støtter lovforslaget. I sin høringsuttalelse påpekte LO at forbudet er et kraftig virkemiddel.

– På den andre siden er bruk av religiøst begrunnede heldekkende hodeplagg en praksis som særlig rammer kvinner og kvinners frihet og likestilling, skriver LO i høringsbrevet.

Fredag blir det altså klart hvordan lovforslaget skal lyde, og om regjeringen har lyttet til innspillene og gjort endringer i forslaget.

Les mer

Medieprofil tok sitt liv etter #metoo

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley