RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer myggen

Det varme været de siste dagene medfører at myggen vil gjøre dagene utrivelige for feriehungrige nordmenn.

- De mest effektive måtene å beskytte seg på mot myggstikk, er ved å ha på seg klær, bruke myggnetting og myggmidler. De vanligste midlene inneholder DEET, men dette bør ikke brukes til barn under tre år, sier farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance apotekene til Pressekontoret.

Innsektsforsker Reidar Mehl ved Nasjonalt folkehelseinstitutt forklarer myggens fravær så langt i år med lave temperaturer for årstiden.

- Myggen kommer i siste halvdel av mai, men får først ordentlig smaken på menneskeblod når temperaturen kryper opp mot 20 grader. Når vi nå har over 20 grader i store deler av landet, betyr det at myggen blir enda hissigere, sier Mehl.

Han forteller at myggen tiltrekkes av mennesker på grunn av at vi skiller ut karbondioksid. Myggen tiltrekkes også av enkelte kroppsdufter, men ekspertene vet for lite om hvilke lukter det er snakk om.

- Myggen velger med sikkerhet ikke ut ofrene sine basert på hva slags blod de har. Noen sier at de får mange myggstikk på grunn av at de har blod som myggen liker, men det er feil. Det er hva slags duftstoffer du skiller ut som avgjør om du blir stukket eller ei, sier Mehl til Pressekontoret.

Raudsandmoen råder folk til å bruke myggmiddel om morgenen og om kvelden, og spesielt i stille og fuktig vær, når myggen er mest aktiv.

- Men ikke bruk for sterke preparater. Unngå myggmidler som inneholder mer enn 20 prosent av stoffet DEET. Disse kan gi alvorlige forgiftninger, særlig hos barn, og gir ikke bedre beskyttelse enn preparater som inneholder 20 prosent DEET, sier Raudsandmoen videre.

En oversikt fra Meterologisk institutt viser at Østlandet har hatt en tørr vår, mens det har vært mest nedbør på Vestlandet og i Nord-Norge. En fuktig vår betyr flere vanndammer for myggen å legge egg i.

- Men man er ikke trygg for myggstikk av den grunn. Og hvis temperaturen holder seg oppe, vil de aller fleste bli merket av myggen, sier Mehl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere