*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer russerne

Nytt regelverk kan føre til at kinesere, indere og russere strømmer inn over landet.

15.04.08 13:06

Årsaken er at det nå skal bli opp til bedriftene selv å stå for arbeidsinnvandringen. Dette er hovedgrepet i stortingsmeldingen som arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fredag legger fram på en pressekonferanse i Kirkenes.

Regjeringen åpner dermed for arbeidsinnvandring av for eksempel kinesere, indere og russere.

- Må ha jobb å gå til

I dag kommer arbeidsinnvandringen i første rekke fra EU-landene. Arbeidsinnvandrere fra andre land må ha arbeids- og oppholdstillatelse for å kunne jobbe i Norge. Dette regelverket vil regjeringen lempe på.

Den nye ordningen vil innebære at man ikke lenger trenger arbeids- og oppholdstillatelse for å jobbe i Norge. Snart vil det holde at man har en jobb å gå til, og at arbeidsgiveren går god for de nye arbeidsinnvandreren. Men denne åpningen gjelder bare for dem som er på et faglært nivå eller høyere. Og så vil det bli stilt strenge krav til et godt system på bedriftene. Det er ikke nok å starte et rekrutteringsfirma og så leie inn utenlandske arbeidstakere til Norge.

Etter det ANB kjenner til, har SVs stortingsgruppe stilt seg skeptisk til flere av forslagene fra regjeringen, men arbeidsministeren skal likevel ha fått gjennomslag for sitt opplegg.

Sone i nord

I tillegg blir det en egen sone i Nord-Norge, hvor det åpnes for arbeidsinnvandring av russere. I dag har fiskeindustrien mulighet til å hente inn russisk arbeidskraft. Det nye nå blir at andre bransjer får tilsvarende mulighet, slik at Nordkalotten blir et nesten fritt arbeidsområde. Dette vil på mange måter tilsvare dagens frie arbeidsmarked i EU/EØS-området. Assosiasjonene går tilbake til tidligere tiders Pomorhandel på Nordkalotten.

Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen har dermed valgt å presentere stortingsmeldingen i Kirkenes, hvor han også skal besøke Kirkenes Mekaniske Verksted.

Stort behov

Fafo-forskerne Jon Erik Dølvik og Line Eldring har vurdert mobiliteten på arbeidsmarkedet fra de nye EU-landene til Norden siden EU-utvidelsen i 2004. Forskerne har funnet at det hittil ikke er noen klare tegn til at strømmen av arbeidstakere fra Polen og de baltiske statene til Norden er avtakende. Men på sikt kan ikke de nordiske landene løse sine arbeidskraftbehov ved EU/EØS-intern mobilitet fra øst.

Forskerne konkluderer med at Norden må «supplere» med økt arbeidsinnvandring fra det som kalles tredjeland, altså land utenfor EU/EØS-sonen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.