RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer snøen

Sist oppdatert:
Det blir snø i fjellet til glede for de vinterkjære, men langturene anbefales ikke.

Sjekk været der du bor her

Snøen kommer tilbake til Sør-Norge i helgen, til glede for de vinterlystne.

- Det blir snø i fjellet og de indre strøkene på Østlandet, over 300-400 meter. Det gjelder hele Sør-Norge, sier meteorolog Hilde Holdhus i Storm Weather Center til Nettavisen.

Best i øst og nord
For å få nedbøren i form av hvite snøkrystaller, må man over 300-400 meter, både på Øst- og Vestlandet, Møre- og Romsdal og Trøndelag. I lavlandet og langs kysten kommer nedbøren i form av sludd.

- Jeg holder en knapp på Østlandet og de indre strøkene av Trøndelag for det beste vinterværet. Men Nord-Norge kommer også godt ut av det på lørdag og søndag. Der er det også muligheter for gløtt av sol der det ikke er mørketid.

I nord blir det litt snø fredag og først på lørdag, så blir det letter vær utover helgen. Etter hvert blir det perioder med kuling utsatte steder.

Vind i vest
Men i tillegg til nedbøren over store deler av landet, kommer det også vind. Og det kommer til å blåse mest på Vestlandet. To lavtrykk skal passere utenfor langs kysten i løpet av helgen, samtidig som et høytrykk ligger i nord. Det fører til at de to presser mot hverandre, og gir mye vind.

- Langs kysten utenfor Bergen kan det komme opp i storm langs kysten, mens det i fjellet blir kulig, sier Hushold.

- Det blir mye vind over hele landet, men det som er verd å merke seg er at første del av fredagen på Nord-Vestlandet kan nedbør og sterk vind føre til vanskelige kjøreforhold, sier Hushold.

- Ikke langturer
Men det er ikke bare i vest vinden vil blåse, hele landet vil kjenne lavtrykkene som skal passere. Vinden kommer til å kjennes over hele landet.

- I Nordsjøen kan det blåse opp i storm i perioder.

Dermed må de som har tenkt seg opp i fjellet være forberedt på at det kan blåse i bakkene.

- Sannsynligvis blåser det minst i fjellene på Østlandet, og dermed er det best mulighet for vinteraktiviteter der. Og det blir altså noe snø, så skal det være greit å komme seg opp i bakkene for å stå. Men langturer anbefales ikke med tanke på vinden, sier Hushold.

Stiger over hele landet ...
Temperaturene vil i løpet av helgen stige over stort sett hele landet, etter å ha krøpet nedover gradestokken fredag.

I Trondheim stiger temperaturen fra fredag til søndagen fra like under null, til like over. Det samme gjelder Kristiansand og Sørlandet. Også i Nord-Norge vil temperaturen stige, i Bodø fra rett under null til pluss, og i Tromsø fra minus fem til minus 3-4 grader. I Alta vil gradestokken vise minus 5-6 hele helgen.

I lavlandet på Vestlandet og Bergen vil temperaturen stort sett ligge på plussiden, mens den i Finse vil være nede i minus 10 grader.

... unntatt i Oslo
Indre Østlandet, eksemplifisert med Lillehammer, vil ha ned mot 10 grader minus på fredag, men temperaturen stiger her på lørdag til minus fem og til minus to på søndag.

I Oslo går det motsatt vei, fra minus 1-2 grader på fredagen, til minus fem grader i helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere