*Nettavisen* Nyheter.

Nå kommer snøen

Det blir snø i fjellet til glede for de vinterkjære, men langturene anbefales ikke.

16.01.09 15:41

Sjekk været der du bor her

Snøen kommer tilbake til Sør-Norge i helgen, til glede for de vinterlystne.

- Det blir snø i fjellet og de indre strøkene på Østlandet, over 300-400 meter. Det gjelder hele Sør-Norge, sier meteorolog Hilde Holdhus i Storm Weather Center til Nettavisen.

Best i øst og nord
For å få nedbøren i form av hvite snøkrystaller, må man over 300-400 meter, både på Øst- og Vestlandet, Møre- og Romsdal og Trøndelag. I lavlandet og langs kysten kommer nedbøren i form av sludd.

- Jeg holder en knapp på Østlandet og de indre strøkene av Trøndelag for det beste vinterværet. Men Nord-Norge kommer også godt ut av det på lørdag og søndag. Der er det også muligheter for gløtt av sol der det ikke er mørketid.

I nord blir det litt snø fredag og først på lørdag, så blir det letter vær utover helgen. Etter hvert blir det perioder med kuling utsatte steder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vind i vest
Men i tillegg til nedbøren over store deler av landet, kommer det også vind. Og det kommer til å blåse mest på Vestlandet. To lavtrykk skal passere utenfor langs kysten i løpet av helgen, samtidig som et høytrykk ligger i nord. Det fører til at de to presser mot hverandre, og gir mye vind.

- Langs kysten utenfor Bergen kan det komme opp i storm langs kysten, mens det i fjellet blir kulig, sier Hushold.

- Det blir mye vind over hele landet, men det som er verd å merke seg er at første del av fredagen på Nord-Vestlandet kan nedbør og sterk vind føre til vanskelige kjøreforhold, sier Hushold.

- Ikke langturer
Men det er ikke bare i vest vinden vil blåse, hele landet vil kjenne lavtrykkene som skal passere. Vinden kommer til å kjennes over hele landet.

- I Nordsjøen kan det blåse opp i storm i perioder.

Dermed må de som har tenkt seg opp i fjellet være forberedt på at det kan blåse i bakkene.

- Sannsynligvis blåser det minst i fjellene på Østlandet, og dermed er det best mulighet for vinteraktiviteter der. Og det blir altså noe snø, så skal det være greit å komme seg opp i bakkene for å stå. Men langturer anbefales ikke med tanke på vinden, sier Hushold.

Stiger over hele landet ...
Temperaturene vil i løpet av helgen stige over stort sett hele landet, etter å ha krøpet nedover gradestokken fredag.

I Trondheim stiger temperaturen fra fredag til søndagen fra like under null, til like over. Det samme gjelder Kristiansand og Sørlandet. Også i Nord-Norge vil temperaturen stige, i Bodø fra rett under null til pluss, og i Tromsø fra minus fem til minus 3-4 grader. I Alta vil gradestokken vise minus 5-6 hele helgen.

I lavlandet på Vestlandet og Bergen vil temperaturen stort sett ligge på plussiden, mens den i Finse vil være nede i minus 10 grader.

... unntatt i Oslo
Indre Østlandet, eksemplifisert med Lillehammer, vil ha ned mot 10 grader minus på fredag, men temperaturen stiger her på lørdag til minus fem og til minus to på søndag.

I Oslo går det motsatt vei, fra minus 1-2 grader på fredagen, til minus fem grader i helgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.