RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå ligger fødselsdagen din på nett

Foto: Telefonkatalogen (Telefonkatalogen)
Sist oppdatert:
Brukerne raser mot Gule sider som nå legger ut fødselsdagen din på nett.

Gule sider/telefonkatalogen.no startet i helgen med å legge ut fødselsdagen din på nett. Tjenesten har fått mange til å se rødt.

Mandag morgen hadde Datatilsynet mottatt 50 e-poster og en rekke telefonhenvendelser.

- Dette er et uvanlig stort rush, og det kommer helt sikkert mange flere telefoner til vår juridiske avdeling med spørsmål om dette er lov, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til Nettavisen.

- Det er noe folk reagerer på. I gamle dager var det bare folk som kjente deg som kjente til fødselsdagen din, sier han.

- Mange ønsker dette
Mens du tidligere fikk navn, adresse og telefonnummer på Gule sider/telefonkatalogen.no, legger selskapet nå ut fødselsdagen din i tillegg. Begrunnelsen er at det nå skal bli lettere å finne riktig person.

- Spesielt er dette viktig dersom det er flere personer som har samme etternavn, og man er usikker på om oppsøkte person er korrekt. Da vil fødselsdagen hjelpe å skille de ulike individene, skriver Eniro Norge på Gule siders hjemmeside.

- Vi har fått mange henvendelser med ønske om dette fra brukerne. Det er innspill vi nå tar til følge, sier portalsjef for tjenesten, Tore Andre Godager.

Selskapet er ikke det første som gjør dette. Datatilsynet har tidligere vurdert spørsmålet i forbindelse med at finnfirma.no startet med publisering av navn, adresse, telefon og fødselsdag.

Lovlig
- Datatilsynet har vurdert publisering av fødselsdag, det vil si dag og måned, til å være tillatt etter personopplysningsloven. Tilsvarende gjelder for alder, men ikke en kombinasjon av fødselsdag og alder, sier Skåra. Han sier at kravet er at det skal være lett for folk å reservere seg mot denne informasjonen. På telefonkatalogen.no og gule sider kan du gjøre det ved å logge deg inn på siden.

Skåra legger til at selv om selskapet Eniro følger loven, må de likevel svare overfor sinte kunder.

- De må svare for om dette virkelig er nødvendig, sier Skåra.

En av dem som nå vil la Eniro få økonomisk svi, er daglig leder Steinar j. Olsen i selskapet Stormberg. Klesprodusenten annonserer på telefonkatalogen.no, men vil ikke videreføre annonseavtalen hvis Eniro ikke fjerner fødselsdagen, skriver han på Twitter ifølge Digi.no.

Lovendring
- Vi må stramme inn loven, sier Høyres stortingsrepresentant Bengt Høie. Han mener at det nå er så mye personopplysninger som offentliggjøres, at dette til sammen kan misbrukes.

- Jeg forstår at Datatilsynet i dag må tillate dette ut fra personopplysningsloven. Vi må revidere denne loven slik at Datatilsynet har muligheten til å hindre dette. En god anledning er når personvernkommisjonens arbeid skal behandles til høsten, sier han.

- Vi er ydmyke
- Vi er ydmyke i forhold til brukerne våre. Hvis brukerne vil ha dette, så skal de få det. Hvis konklusjonen blir at de ikke ønsker denne tjenesten, så tar vi den bort, sier kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro til Nettavisen.

- Vi har hatt stor pågang i dag og det er ikke de fra de som synes dette er bra. Vi ser også at det twitres, sier han. Foreløpig har ikke selskapet tatt noen avgjørelse på hvorvidt de skal beholde eller fjerne fødselsdag-informasjonen.

- Hammervold sier at tjenesten ble en stor suksess i Sverige, og at de tror den også vil slå an blant de fleste brukerne i Norge.

- Vurderer vi at dette ikke gjør tjenesten bedre så har vi ikke noe å tape på å ta det vekk heller, sier han.

Les også: Så enkelt gjør du ID-tyveri

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere