Fram til nå har bare bedrifter vært pliktet til å sjekke om vaskehjelpen er godkjent og dermed oppført i Arbeidstilsynets register.

Fra 1. juli plikter også privatpersoner å undersøke dette.

Her kan du lese om flere lovendringer som trer i kraft 1. juli.

- Det betyr at som forbruker er det ikke lov å kjøpe renhold av en virksomhet som ikke er godkjent, sier juridisk rådgiver Kjersti Marie Gjerd Arbeidstilsynet og legger til:

- Det ligger ingen sanksjonsmuligheter i regelverket, så dette får ingen direkte konskekvenser på forbruker, men forbudet vil ha en god signaleffekt.

- De som kjøper renholdstjenester har stor påvirkning og kan begrense handlingsrommet fra de som ikke driver godkjent virksomhet.

For å undersøke om din vaskehjelp er godkjent, kan du søke i Arbeidstilsynets register her.

Dette betyr ikke at det blir ulovlig å betale privatpersoner for å vaske hjemme hos deg, så lenge privatpersonen ikke driver virksomhet i vaskebransjen.

- Som forbruker kan du betale inntil 6000 kroner skattefritt til privatpersoner for hjelp i hjemmet, men det er en forutsetning at renholderen ikke har et firma i samme bransje, sier Gjerd og viser til nettsiden Handlehvitt som forteller deg hvordan du unngår svart arbeid.