RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hans-Inge Langø (TV 2 Nettavisen)

Nå skal båtsynderne tas

Sist oppdatert:
Til helgen starter sju politibåter på Østlandet en stor fellesaksjon. Dette risikerer du om du blir tatt!

SOMMERSIDEN: Med knallvarme og skyfri himmel har sommeren for alvor startet på Østlandet. Folk strømmer ut i Oslofjorden og langs kysten med båtene sine, men det er ikke alle som er klar for sjølivet.

Bøtesatser på sjøen:

Manglende rednings- og flyteutstyr under bruk av fritids- og småbåter:

Bøter fra kr. 500 - til kr. 5.000, subsidiert fengsel fra 3 til 15 dager, alt etter hvor mange personer i båten som mangler vest.

Ført fartøy i strid med reglene om lanterneføring fra solnedgang, samt utenfor dette tidsrom under nedsatt sikt:

Kr. 2.000 subsidiert fengsel i 11 dager hvis påbudte lanterner helt eller delvis ikke er montert.

Kr. 1.500 subsidiert fengsel i 7 dager hvis en eller flere monterte lanterner ikke virker/ikke er tent.

Overtredelse av straffeloven §424, jf Lov om sertifikatpliktige stillinger §3, jf Forskrifter om minstealder mv. for førere av visse maskindrevne fartøy under 25 registertonn §§ 1, 2 og 5:

Kr. 500 subsidiert fengsel i 3 dager for person under 16 år som fører båt under 25 registertonn med større motor enn 10HK eller båt som kan oppnå større fart enn 10 knop/18,5 km/t eller båt som har større lengde enn 26,6 fot/8 meter.

Overtredelse av straffeloven §424, jf Lov om sertifikatpliktige stillinger §3, jf Forskrifter om minstealder mv. for førere av visse maskindrevne fartøy under 25 registertonn §§ 1, 3 og 5:

Kr. 1.500 subsidiert fengsel i 7 dager for båteier eller annen rådighetshaver som lar person under 16 år føre båt under 25 registertonn med større motor enn 10HK eller båt som kan oppnå større fart enn 10 knop/18,5 km/t eller båt som har større lengde enn 26,6 fot/8 meter.

Overtredelse av Lov om havner og farvann mv. §§6 og 28, jf III, jf Forskrift om fartsbegrensning i sjøen §3, jf lokal forskrift om fartsbegrensning fastsatt av kommunestyret, Kystdirektoratet eller andre:

Kr. 1.500 subsidiert fengsel i 7 dager for føring av fritids- og småbåter og seilfartøy ( herunder seilbrett), med større fart enn den hastighet som er fastsatt av lokale forskrifter.

Overtredelse av straffeloven §418, 1. ledd nr 2, jf sjøloven § 512, 1. ledd, jf §506, jf sjøveisreglene regel 40, jf lokal forskrift om fartsbegrensning fastsatt av Sjøfartsdirektoratet:

Kr. 1.500 subsidiert fengsel i 7 dager for føring av fritids- og småbåter og seilfartøy ( herunder seilbrett), med større fart enn den hastighet som er fastsatt av lokale forskrifter.

Kilde: Politiet i Hordaland/Sjøtjenesten

Denne helgen starter en storstilt fellesaksjon fra fire politidistrikt med navnet ”Sikkerhet på sjøen”.

Båtpoliti fra Oslo, Søndre Buskerud, Follo og Asker og Bærum samarbeider om å gjøre sjøen trygg for alle. Oslo politidistrikt har alene fire politibåter. Totalt deltar sju politibåter.

- Vi skal bistå båtfolket til å bli bedre båtførere med veiledning og hjelp. Også skal vi luke ut verstingene på sjøen, sier Roar Isaksen, avdelingssjef for Oslo Havnepoliti.

Samarbeider

I dag er båtlederne for de fire politidistriktene samlet på kaia utenfor rådhuset i Oslo. Sammen skal de i løpet av sommeren bistå hverandre for å takle forskjellige problemer på sjøen.

- Vi kan hjelpe hverandre med forskjellige ting. Mens Asker og Bærum politidistrikt er plaget med båter som kjører i høy hastighet, har andre steder problemer med promillekjøring. Dessuten, hvis det skjer store arrangementer, kan vi samarbeide og ha fellesaksjoner, forteller Isaksen.

Bare i indre del av Oslofjorden er det registrert 76.000 båter, men siden registeret er frivillig, er nok det reelle tallet mye høyere.

- For store båter

TV2 Nettavisen blir med Follo-politiet ut i Oslofjorden for å sjekke forholdene med deres Gofish 28. Båtførerne er politioverbetjent John Erik Veseth fra Vestby lensmannskontor og lensmann Thor Anders Aamodt fra Frogn i Drøbak.

- Den går vel i 45-50 knop, sier Aamodt, mens han gasser opp utover Oslofjorden.

De fire politidistriktene delte ut totalt 286 forenklede forelegg i fjor, og 804 fikk advarsler. Et av de største problemene er fart.

- Før så kjøpte man gradvis større båt, men nå går folk rett på 42-fots båter uten å ha kompetanse til å føre de, sier Aamodt.

- Vi vil at folk skal ha det hyggelig på sjøen og ta hensyn til andre. Derfor skal vi hjelpe dem, legger Veseth til.

Noen råd for ferske båteiere er å melde seg båtførerkurs eller være med andre, mer erfarne folk ut på sjøen.

Aksjonen vil pågå hele sommeren, og politiavdelingssjef Isaksen har et siste råd til folk som skal ut med båt de neste ukene:

- Ta hensyn til andre, og vent med drammen til etter at du har ankret opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere