RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal brunsneglene tas

Forskningsrådet skal bruke 6,4 millioner øremerkede kroner til bekjempelse av brunsnegler. Men vi blir ikke helt kvitt de brune plageåndene...

Pengene fra Forskningsrådet skal gå til både forebyggende arbeid og direkte tiltak mot brunsnegler.

Prosjektet skal pågå i fire år, og er et samarbeid mellom biologisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB) og Planteforsk Plantevernet på Ås. Sneglen har hver vår vært til stor irritasjon for mange hageeiere, men helt slutt blir det neppe.

- Vi klarer ikke å utrydde dem for godt, det er en utopi, sier førsteamanuensis ved Biologisk institutt, Torstein Solhøy til Bergens Tidende.

Han er en av tre forskere i Bergen og på Ås som med hver sine forskningsområder skal dele midlene mellom seg. Solhøy skal starte med kartlegging av utbredelsen av iberiaskogsnegl, bedre kjent som brunsneglen, og andre konkurrerende snegler på Vestlandet. Han håper å få nok lønnsmidler til å innlemme et par studenter til å forske på sneglene.

På Ås skal de i år se på effekten av mulig forebyggende tiltak som kompostering og hagestell, mens de til neste år skal ta for seg bekjempelsestiltak. Den tredje delen skal foregå laboratorium der nematodeparasitter skal testes ut. Dette er små rundormer som ødelegger sneglenes fordøyelsessystem. Nematodene brukes i Europa, men det er restriksjoner i bruken av parasittene her til lands. Disse parasittene er ikke påvist i naturen i Norge.

Brunsneglene tilhørte heller ikke opprinnelig den norske faunaen, men kom som blindpassasjer med planter fra Nederland på 80-tallet.

Solhøy regner med at sneglene vil dukke opp i mars, og tror ikke at den våte og milde vinteren vil ha noen konsekvens for årets snegleinvasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere