*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal søppelet gjennomsøkes

Dung Tran Larsens (22) drapssiktede ektemann (32) hadde søppelbilen hjemme i tiden etter at hun forsvant.

19.11.07 15:11

(iBergen.no) Letingen etter den savnede Dung Tran Larsen (22) tar nå vendingen iBergen.no rapporterte om i sommer, nemlig at det forbrente søppelet i Bergen skal gjennomgås i jakten på den savnede kvinnen.

- Jeg vil ikke kommentere hvor og når vi skal begynne å lete, men det blir denne uken, sier etterforskningsleder Tore Salvesen.

Etter det iBergen.no har grunn til å tro vil etterforskningen nå konsentrere seg om søppelplassen i Rådal i Bergen samt steder der forbrenningsrester fra Rådal deponeres, hovedsakelig på Osterøy og på Sotra.

Sentral polititeori
Dungs drapssiktede ektemann kjører renovasjonscontainere til forbrenningsanlegget i Rådalen. Etter det i Bergen.no vet har det lenge vært en sentral polititeori at mannen har brukt denne bilen til å fjerne et lik og frakte det til forbrenningsanlegget.

Det dumpes 400 tonn avfall fra Bergen og omegnskommunene hver eneste uke i anlegget. En kropp ville dermed ikke ha utgjort mye av det som forbrennes i ovnen.

Nå skal asken fra ovnene gjennomsøkes.

Unnlot å brenne
Alt avfallet lagres først i et deponi, før det fraktes inn i forbrenningsovnene. I sommer ble denne prosessen stoppet i noen uker, angivelig på grunn av problemer med ovnen, men det kan også tenkes at det var et ledd i den tidlige etterforskningen. Paller med boss er blitt stablet vekk og har heller ikke blitt brent på et senere tidspunkt. Dette stammer fra perioden like etter tiden Dung ble meldt savnet. Søppelet fra tiden rundt hun ble sist sett er trolig brent.

- Skal en ha håp om å finne rester i søppelet må det ha vært et åsted. Dere har undersøkt huset og hytten til familien uten å finne noe. Er det andre mulige åsted dere ønsker å undersøke?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Birthe Steen Hansen, iBergen.no

- Det at vi ikke har funnet noe, betyr ikke at det ikke kan ha skjedd et drap der. Senest i Tønsberg vet vi at likhunder gikk like over stedet der offeret ble drept uten at de markerte. De er ikke 100 prosent treffsikkerhet med hundene, sier Salvesen.

- Dere har sporet bevegelsene mannen har hatt med sin containerbil. Har han hatt den hjemme?

- Ja.

- Jevnlig?

- Ja, sier etterforskningslederen.

- Har dere merket dere avvik fra normalen i bruk av containerbilen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Koster 700.000
700.000 kroner skal ha blitt stilt til rådighet for å gjennomføre denne delen av etterforskningen som det er all grunn til å tro er en slags siste utvei for etterforskerne. Alle andre spor er blitt gått etter i håp om å finne et svar før en går på den dyre løsningen.

Så lenge man har tatt vare på boss fra det aktuelle tidsrommet er det heller ikke spor som løper vekk eller svekkes. Noe annet er det med askerester som deponeres som spesialavfall. Det er ikke uvanlig at det brennes menneskerester i forbrenningsanlegget i Rådalen. Ved amputasjoner på Haukeland Sykehus blir forbrenningsanlegget brukt.

- Hvor stor er sjansen for å finne noe dersom Dung er dumpet og brent?

- Det vi vet er at ovnene brenner med 850-900 grader, omtrent som en krematorieovn.

- Det har dere sjekket?

- Ja.

- Vi vet fra krematoriene at de største beina ikke brenner opp og må pulveriseres i etterkant. Det betyr at dersom det skulle finnes rester av Dung Tran Larsen i forbrenningsavfallet så skulle vi ha en brukbar sjanse til å finne det, sier Tore Salvesen.

Dung Tran Larsen har vært savnet fra sitt hjem i Krabbedalen i Bergen siden St. Hans. Siste bekreftede observasjon av 22-åringen er den 23. juni. Hun ble meldt savnet den 14. juli.

Ektemannen og svigermoren sitter fortsatt i varetekt, men kan bli løslatt av Gulating lagmannsrett i morgen.

Les flere saker fra iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.