*Nettavisen* Nyheter.

Nå skjelver hele finansverden

Foto: BRENDAN MCDERMID (Reuters)

Verdens mest kjente indeks under magisk grense.

25.05.10 20:45

Tirsdag etter pinse er en grusom dag på verdens børser.

Etter kraftig fall i Asia har aksjemarkedene i Europa blitt sendt rett i kjelleren. Spesielt hardt har Oslo Børs blitt rammet med fall på vel fem prosent, og det før dagen er omme.

Etter børsåpning på Wall Street har det blitt satt ny årsbunn for de amerikanske aksjene.

For Dow Jones, verdens mest kjente indeks, innebærer det at den blir sendt under den magiske grensen på 10.000 poeng.

Her kan du følge børsene i USA

Ute i Europa er det frykt rundt gjeldskrisen i Sør-Europa og trøbbel for spanske banker. I tillegg til dette er det den tilspissede konflikten mellom Nord- og Sør-Korea som herjer i aksjemarkedene.

- Kjøp med begge henda!
En av de som har stukket hodet lengst ut er First Securities Peter Hermanrud.

Den 11. mai anbefalte han investorene å kjøpe aksjer med «begge hendene». Med hovedindeksen nede på 350 poeng, mente Firsts aksjestrateg at investorene hadde en glimrende kjøpsmulighet.

- Jeg er på reise, og har ikke mye å melde i dag, sier Hermanrud til NA24.

Etter dette har indeksen imidlertid falt videre, og tirsdag ettermiddag står indeksen i 328 poeng etter et fall på 4,5 prosent.

- Det er utlendingene som selger på Oslo Børs, sier en aksjemegler til NA24.

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Trøbbel i Korea
Nord-Korea hevder tirsdag at den sørkoreanske marinen har oppholdt seg i nordkoreansk farvann, og nordkoreanerne truer med å gjengjelde den antatte krenkelsen med militæraksjoner.

Den sørkoreanske marinen skal ha vært i nordkoreansk farvann i tidsrommet 14. til 24. mai, hevder en nordkoreansk tjenestemann.

Les mer: Nye trusler mot Sør-Korea

I forrige uke var det en granskningskommisjon som slo fast at en nordkoreansk ubåt senket et sørkoreansk marinefartøy med en torpedo i april måned.

Hendelsen som har forverret forholdet betraktelig har også skapt stor usikkerhet på verdens finansmarkeder. En krig mellom disse landene vil

- Økte spenninger på Koreahalvøya, blandet med større bekymringer om statlig gjeldsrisiko i Europa påvirker investorenes sentiment, sier fondsforvalter Kim Young Joon, ifølge Bloomberg.

På land er de to koreanske nasjonene delt av en 248 kilometer lang demilitarisert sone. Denne ble opprettet 27. juli 1953, da det ble inngått våpenhvile i Korea-krigen mellom nord og sør. Begge sider flyttet troppene 2.000 meter fra frontlinjen, slik at det ble opprettet en buffersone på fire kilometer. Midt i sonen er det en skillelinje som det er forbudt for begge land å krysse.

Ettersom det aldri er inngått noen fredsavtale er de to koreanske nasjonene fortsatt teknisk i krig.

Sør-Korea stanser all handel med Nord-Korea, mens Nord-Korea truer med krig. Selv om en slik krig neppe ville spre seg, ville den kunne bli særdeles blodig. Dessuten ville den trolig forkludre det allerede skjøre samarbeidet mellom USA og Kina om det iranske atomprogrammet. Derfor skal vi følge denne saken nøye, skriver Knut Anton Mork Hos Handelsbankens Capital Markets i sin morgenrapport.

Varsler kutt
Mandag ble det meldt om omfattende kuttplaner både i Tyskland og i Storbritannia.

Den britiske finansministeren George Osborne sa mandag at den nye regjeringen har identifisert 6,25 milliarder pund, nesten 60 milliarder kroner, i kutt som skal gjennomføres allerede i inneværende budsjettår.

Han gjorde det også klart at dette bare var en beskjeden begynnelse. De annonserte innstramningene utgjør bare rundt 4 prosent av landets budsjettunderskudd.

Tiltakene kommer på en rekke områder, men helse, forsvar, bistand og utdanning er foreløpig skjermet.

Den tyske regjeringen planlegger også innstramninger på 10 milliarder euro, 80 milliarder kroner, hvert år frem til 2016.

Dermed mener Tyskland å sette et eksempel for andre EU-land, skriver avisen, som viser til anonyme regjeringskilder. Innstramningene vil omfatte både utgiftskutt og skatteøkninger, blant annet ved å fjerne unntak og fradrag i skattesystemet.

Av disse to landene, har Storbritannia det mest akutte kuttbehovet. Årets budsjettunderskudd ventes å utgjøre rundt 12 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er verst i hele Europa.

I Tyskland ventes underskuddet å være 5-6 prosent av BNP.

Frykt i finansbransjen
Mandag kom også Det internasjonale pengefondet IMF med en uvanlig klar advarsel til Spania.

Landet står overfor alvorlige ufordringer, ifølge IMF. Fall i eiendomsmarkedet har rammet økonomien hardt. I tillegg til raskt økende offentlig gjeld, er privat sektor forgjeldet. Næringslivet er lite konkurransedyktig.

IMF mener Spania trenger omfattende reformer, blant annet når det gjelder et «dysfunsjonelt» arbeidsliv. Arbeidsledigheten i landet er over 20 prosent.

Spanske myndigheter måtte i helgen gå inn og redde regionsbanken Cajasur, som det er anslått at trenger 500 millioner euro i likviditet. Dette er andre gang på litt over ett år at den spanske sentralbanken har måttet redde en spansk bank. Banken er eid av Vatikanet.

Alle går med underskudd
Ifølge The Economists oversikt over forventet budsjettbalanse i 2010, er det bare tre økonomier som ventes å gå med overskudd i 2010. Den ene er Hongkong (som riktignok ikke er et eget land), med et forventet overskudd på 0,8 prosent av BNP. Den andre er Saudi-Arabia, med 1,3 prosent av BNP.

Og så er det oljelandet Norge, i en liga for seg selv, med et forventet budsjettoverskudd på 9,4 prosent av BNP.

Les mer: Annerledeslandet

Til eksempel har Frankrike ikke hatt overskudd på statsbudsjettet på tretti år, men inflasjon kan spise opp moderate underskudd, men i praksis viser det seg at gjelden øker for mye i dårlige tider, som de siste par årene.

Les også Are Slettan: Er velferdsstaten død?

Boligtall
Før åpning på Wall Street kom det oversikt over boligprisene i de 20 største byene i USA. Boligprisindeksen til Case-Shiller viser et fall fra mars til april på 0,5 prosent.

På forhånd var det ventet et fall på 0,5 prosent.

Indeksen for årets tre første måneder viser et fall på 3,2 prosent sammenlignet med fjorårets tre siste måneder. Sammenlignet med fjorårets førstekvartal er prisene to prosent høyere.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,33% til 9.832,37
Nasdaq -2,57% til 2.156,59
S&P 500 -2,32% til 1.048,69
Olje (WTI) -3,63% til 67.66 dollar per fat
Gull -0,35%til 1.193,80 dollar per unse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.