Nå streiker politiet

- Storberget må ta ansvaret for de lovbruddene som skjer i lunsjen i dag, slår Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund fast.

29.01.09 12:42

Klokken 11 la politiet i hele landet ned arbeidet i protest mot regjeringen. Ca. 12.000 politifolk har gått ut i streik. Streiken vil vare frem til klokken 12.30.

Rammes du av streiken? Send SMS/MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til tips@nettavisen.no.

Bakgrunnen for den politiske streiken er at Politiets Fellesforbund mener regjeringen bryter avtaler og protokoller når de vil innføre reguleringer i hviletidsbestemmelsene for politiet.

Dermed er det nærmest fritt fram for dem som måtte ønske å gjøre et lovbrudd mens streiken pågår. Saker der liv og helse står på spill, vil imidlertid bli tatt hånd om, presiserer forbundet.

- Storberget har ansvaret
Forbundets leder, Arne Johannessen, er rasende på justisminister Knut Storberget. Han mener Storberget har ansvaret for det som måtte skje av ulovligheter mellom klokken 11 og 12.30.

- De lovbrudd som vil skje i lunsjen, hvem har ansvaret for dem?

- Storberget selvfølgelig. Politiet må ha like rettigheter som alle andre, sier Johannessen bestemt til Nettavisen.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl gikk onsdag ut og krevde justisministerens avgang.

Johannessen sier til Nettavisen at han i dag ikke vil kommentere utspillet.

- Jeg vil ikke kommentere det politiske utspillet, men det er klart at tilliten innad i politiet er helt tynnslitt, sier han, nå like før streiken.

- Er det mulig å bygge tilliten opp igjen?

- Ja, det er mulig, men når vi føler oss ført bak lyset og bløffet med, er det vanskelig, sier Johannessen.

- Dette finner vi oss ikke i
Over hele landet markerer nå politiet seg mens streiken pågår.

I Oslo har mange politifolk samlet seg på Politihuset på Grønland, der leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening ønsket velkommen til stor applaus.

- Oppmøtet sier alt om hvor provoserte vi er av det regjeringen har lagt fram. Det finner vi oss rett og slett ikke i, og det er det vi skal markere i dag, sa Bolstad.

Etterpå holdt Arne Johannessen appell til de mange fremmøtte.

- Jeg er ikke sikker på om justisministeren hadde fått samme applaus om han hadde kommet hit i dag, sa han.

- Denne kampen har regjeringen startet. Det er regjeringen som har gått til kamp mot Politiets Fellesforbund. De har gått til kamp mot faglige rettigheter. Det mest grunnleggende for en fagforening er å ha forhandlingsrett, og derfor har vi bred støtte i denne kampen, sa Johannessen.

- Er det noe rart vi er forbannet? spurte politilederen.

- Nei, ropte forsamlingen tilbake.

- Og hvor er Storberget i dag? undret Johannessen.

Etter appellene skal politifolkene ut og protestere i gatene i Oslo. I Bergen har politiet samlet seg på torget i byen.

- Ulovlig
Ifølge professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, er streiken ulovlig.

- En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og aksjonere midt i en tariffperiode, sier Jakhelln til NRK.

Byrådsleder Erling Lae i Oslo frykter for sikkerheten til innbyggerne i hovedstaden under streiken.

- Dette er ingen ønsket situasjon. Det er alltid en fare for at kriminelle vil utnytte situasjonen. Arbeidskonflikter rammer ofte tredjeparter, som i dette tilfelle kan bli publikummet, sier Lae til Dagbladet.no.

Hos Oslo-politiet får Nettavisen opplyst at de har den nødvendige beredskapen dersom store ting skulle skje under markeringen.

- Vi har den nødvendige beredskapen, og har en god dialog med fagforeningen, opplyser informasjonsenheten ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Streiken får også konsekvenser for mange av rettssakene som pågår i landets rettssaler. Blant annet vil rettssaken på Lillehammer, etter drapene i Søndre Land, bli stanset i to timer mens aksjonen pågår.

- Lovlig «under tvil»
Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) har under en viss tvil kommet til at politiets politiske streik ligger innenfor det formålet som er oppgitt.

Politiets Fellesforbund (PF) oppgir at «formålet med aksjonen er å protestere mot at staten gjennom forskriftsregulering av hviletidsbestemmelsene fratar organisasjonen forhandlingsretten om disse spørsmål».

Hvis denne begrunnelsen er reell, er aksjonen lovlig. Departementet vil vurdere å komme tilbake til saken senere.

Støtte fra fagforeninger
Politiets Fellesforbund får støtte fra flere av de store fagforeningene.

De reagerer på at regjeringen nå vil fastsette unntak fra hviletidsbestemmelsene i politietaten ved en egen forskrift, uten forhandlinger.

- Uakseptabelt, uttaler LO Stat, YS Stat og Akademikerne i en pressemelding.

-Tradisjonelt har hovedsammenslutningene og staten forhandlet fram løsninger på slike spørsmål. Dette burde vært gjort også i denne saken, påpeker de videre.

Justisminister Knut Storberget har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken overfor Nettavisen torsdag formiddag.

Rammes du av streiken? Send SMS/MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til tips@nettavisen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Politi

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag