Nå vil han slå verdens beste

Magnus Carlsen (13) er ikke fornøyd med å være verdens yngste stormester. Han skal slå verdenseneren Garry Kasparov. - Han fortjener det, sier Magnus.

27.04.04 08:27

Magnus Carlsen ble Norges sjuende stormester da han sikret det tredje og avgjørende nappet i Dubai Open mandag.

- Han har hatt stormestertittelen som hovedmål i nesten et år. Nå er det på tide med en pause med hensyn til mål for å få ned adrenalin-nivået, sier pappa Henrik Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Men 13-åringen har allerede bestemt seg for å bli såkalt super-GM. 110 spillere i verden er på dette nivået i dag - ingen fra Norge.

- På litt sikt vil han nok konkretisere nærmere når dette kan være realistisk å oppnå, sier Henrik Carlsen.

Det kan være i løpet av kort tid. Sjakkgeniet fra Lommedalen i Bærum har nemlig spilt som en etablert stjerne i Dubai. Prestasjonen isolert sett tilsvarer en plass blant de tjue beste i verden - uansett alder.

En fantastisk reise
Hele familien er i De forente arabiske emirater der både Magnus og storesøster Ellen (14) deltar i Dubai Open, en eksklusiv turnering som avsluttes tirsdag. Arrangøren inviterte Magnus på kort varsel og spanderte hotell i en uke.

Det penge- og solrike araberlandet er siste stoppested på en fantastisk sjakkreise for familien Øen Carlsen, som det siste året har fartet verden rundt. Magnus har tatt fri fra skolen for å satse på sjakk.

- Oppholdet i Dubai er flott. Kombinasjonen av Asia, sommervarme, moderne by i tidligere ørken er eksotisk. Det er visstnok ingen kriminalitet, og det er rent og pent og nytt nesten overalt. Mat og hotell er bra, vareutvalg og priser velegnet for shopping. Strendene er vakre, men dagtempraturen er allerede ofte over 35 grader, noe som begrenser utfluktene. Også svømmebassenget på hotellet er nå for varmt til at vi kan være uti særlig lenge av gangen, forteller Henrik Carlsen.

Vil trene Magnus på heltid
Treneren Simen Agdestein, som er lærer på sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas, sier til Kanal 24 at han vil trene Magnus på heltid.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du Magnus blir verdensmester?
Ja
Nei
Umulig å si

Se resultat

- Jeg er god nok til det. Men at jeg skulle gjøre det har vi ikke diskutert ennå, sier Agdestein. Til nå har han trent 13-åringen nærmest på fritiden.

- Når Magnus deltar i store turneringer, er det mange som har spurt hvor treneren hans er. Det hadde vært veldig gunstig om jeg kunne frigjort tid og jobbet mer med ham slik at han kan holde seg i verdenstoppen, sier Agdestein.

Viktig økonomisk
Mandagens bragd - som Agdestein sammenlikner med at en 13-åring skulle få Nobelprisen i kjemi - betyr også mye økonomisk. Som stormester går det an å leve av sjakk. Plutselig er det mulig å stille krav overfor arrangørene. Som verdens yngste stormester kommer garantert Magnus Carlsen til å vasse i tilbud fra fjern og nær.

- Så lenge han er verdens yngste GM vil han sikkert være en ekstra populær turneringsdeltager, samt aktuell for oppvisninger, matcher og liknende, sier faren Henrik Carlsen til TV 2 Nettavisen.

Fikk sjokk
I Dubai Open har Magnus Carlsen tatt sin største skalp hittil da han slo superstormesteren Evgenij Vladmirov - en av favorittene til å vinne turneringen.

Mange har trodd at Magnus Carlsen hadde full kontroll i det briljante partiet. Det er helt feil.

Tvert imot fikk han sjokk da motstanderen ofret en brikke midtveis, ifølge faren.

- Etter en tenkepause fant han kompensasjon. Svart lot Magnus åpne stillingen og dermed få utnyttet tårnlinjer og utviklingsforsprang, sier han.

- Kasparov fortjener bank
I et ferskt intervju på Bergens Sjakklubbs hjemmeside sier Magnus Carlsen at han regner seg selv som Norges nest beste spiller i øyeblikket. Kun Simen Agdestein, plasserer han foran seg selv. Men det er et klart mål å slå læremesteren.

- I Norge er det definitivt Simen Agdestein jeg helst vil slå. Jeg har slått ham i hurtigsjakk, men aldri møtt ham med full tid. I verden er det like definitivt Kasparov, han fortjener det virkelig! sier Magnus i intervjuet.

Han synes verdenseneren oppførte seg dårlig da de to møttes i Reykjavik i mars.

- Kasparov opptrådte veldig arrogant og jeg ble ganske provosert. Jeg måtte vente en halvtime på å få starte fordi han hadde misforstått klokkeslettet.

Magnus fikk en remis mot Garry Kasparov, men var slett ikke fornøyd.

- Med hvit burde jeg vunnet den stillingen, og med sort spilte jeg som et barn!

PS! Magnus spiller siste runde i Dubai tirsdag, mot Vierol Iordachesvu (2627).Du kan følge partiet direkte her fra kl 15.30

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag