RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå vokser det vilt

Sist oppdatert:
Cannabissfrøene som er spredd over hele landet, spirer. Nå raser Forbundet Mot Rusgift mot plantene. Se bilder her.

Det var tidlig i juni at en gruppe med hemmelige cannabisaktivister hadde sådd cannabisfrø og industrihamp i kommunale blomsterbed i Oslo. Aksjonen ble gjort kjent gjennom nettstedet Norsk cannabisforum.

Siden da har aksjonen spredd seg til hele landet. Og med mye vann og varme spirer det godt i både offentlige og private blomsterbed. Se bildene under.

Frøsåingen var et ledd i at hasjliberalere markerer seg mot det de mener er et feilslått cannabisforbud i Norge. Mange steder i landet har det allerede kommet inn meldinger om rene hasjplanter som har tittet frem.

TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med Oslo-politiet, men der er det så langt ingen som har kunnet svare på hva politiet vil gjøre med saken.

Forbundet Mot Rusgift mener bakmennene må tas.

- Vi synes ikke dette er noen god idé. Det er straffbart. Men vi skjønner at det her er noen som er villige til å bryte loven for å gjøre sitt syn gjeldene. Men de som er organisatorene bak denne kampanjen bør få seg en smekk, sier Knut T. Reinås, leder av Forbundet Mot Rusgift til TV 2 Nettavisen.

Spart av gartneren
- Jeg satt tilfeldigvis ved et av blomsterbedene ved Nationaltheateret stasjon og hvilte bena i dag, da jeg så en liten cannabisplante. Den så ut til å trives i det fine sommerværet, rapporterer en hasjliberal på norsk cannabisforums nettsider.

Fakta om cannabis

Cannabis er et fellesnavn for de narkotiske stoffene som utvinnes av en underart av hamp; Cannabis sativa subspecies indica. Både hasj og marihuana er narkotiske stoffer, og er forbudt i Norge. Men dyrking av ordinær hamp til annet bruk er også forbudt her i landet. Av hamp-planten kan man både lage klær og tau, og den kan spises.

Med sine store og karakteristiske grønne og taggete blader, og en søtlig lukt, burde det være enkelt å kjenne igjen en cannabisplante i blomsterbedene.

- Jeg tror gartneren som luker i bedene mine er litt glad i planten selv, skriver ei jente i Sandvika.

«Totalt har jeg sådd i fire bed i Sandvika. I det ene døde alle spirene, til fordel for noen svært aggressive slyngplanter, i det andre er de luket bort men i de to siste er det luket rundt dem. Ser ut som om de får lov til å stå, om det er gartneren eller min partner (som jeg ikke vet hvem er) jeg skal takke for det vet jeg ikke, men de har det iallefall fint, har et håp om at de får lov til å vokse en god del til», skriver hun.

Stor spredning
Flere melder om små spirer ved Akershus festning, og i bedene utenfor Politidirektoratet, mens andre igjen har sett at det har vokst opp ved Breiavatnet og andre steder i Stavanger.

«I går kveld gikk jeg gjennom området ved Akershus festning i Oslo. Det var flust med cannabisplanter der. Så sikkert 40-50 stk. De vokste mellom brosteinen, så de blir nok tråkka ned etter hvert. Uansett. Flust med planter og turister», skriver et av medlemmene.

Og i Bodø/Saltenområdet skal det være planter oppe.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, er en del av aktivistene aktive også med gartnerhanskene og hagesprøyte for å sikre plantene bedre oppvekstvilkår.

Se hvor plantene er sådd

- Riv det opp
Forbunds-leder Reinås etterlyser nå et initiativ fra politiet.

- Både politifolk og andre som oppdager dette, bør få plantene ut av bedene. De skal jo ikke være der, sier han.

Han innser at dette ikke er noen prioritert oppgave for politiet.

- Men det er planter som det er forbudt å oppbevare, inneha og dyrke. Sånn sett vil jeg på det sterkeste fraråde folk å ta dem med hjem. De bør rykkes opp, og så bli liggende å visne, sier han.

Han sier aksjonen er et forsøk på å latterliggjøre den norske narkotikalovgivningen på og å påvirke opinionen.

På toppen av det hele ble altså en av Norges mest profilerte miljøforkjempere, Frederic Hauge, tatt med cannabis på en musikkfestival forrige helg.

- Det er klart at det bør reageres mot ham nå. Ikke bare fordi han er en vanlig bruker, men fordi han er en frontfigur og eksempel for mange i miljøbevegelsen, sier Reinås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere