Nabo vil tjene på Listhaugs tilbud - men takker nei

BARNDOMSVENNER: Melkebonde Lisa Sjåstad og landbruksminister Sylvi Listhaug er sambygdinger og tidligere naboer. Nå står de på hver sin side i striden om jordbruksoppgjøret.

BARNDOMSVENNER: Melkebonde Lisa Sjåstad og landbruksminister Sylvi Listhaug er sambygdinger og tidligere naboer. Nå står de på hver sin side i striden om jordbruksoppgjøret. Foto: Privat/Regjeringen

Hun innrømmer at hun selv vil tjene på statens tilbud til bøndene, men bonden på nabogården i Listhaugs hjemkommune er urokkelig.

OSLO (Nettavisen): -Tilbudet fra staten vil gi økonomisk gevinst for mange bønder, også meg, men for norsk landbruk som helhet er dette en farlig vei å gå.

Det sier melkebonde Eli Sjåstad. Hun er nestleder i Ørskog bondelag, hjembygda til landbruksminister Sylvi Listhaug på Sunnmøre. De to er barndomsvenninner og var også naboer inntil Listhaug flyttet til Oslo.

Gamle vennskapsbånd til tross; Listhaug får ingen drahjelp fra sambygdingen i det bitre jordbruksoppgjøret som har ført til aksjoner flere steder, sist en blokade av eggpakkerier. Nå legger bøndene striden til side for helga. Snakket om å aksjonere på 17. mai er lagt til side. Men til uka har Norges Bondelag varslet nye aksjoner.

Glad det endte med brudd

Sjåstad sier hun er glad for at det endte med brudd og håper at Stortinget nå tar grep.

Selv driver hun melkeproduksjon med rundt 60 kyr og er en av bøndene som har satset på samdrift, bygd ut og økt produksjonen - helt i tråd med hva regjeringen vil at bøndene skal gjøre.

- Drar det altfor langt

- Vi skjønner at det må strukturendringer og effektivisering til, men her legges det opp til en voldsom økning som landbruket ikke har godt av. De drar det altfor langt, sier hun.

Sjåstad mener regjeringens landbrukspolitikk og tilbud til bøndene særlig vil ramme distriktene.

Fakta

Jordbruksoppgjøret

- Går bort i traktortimer og diesel

- Naturressursene og geografien er som den er i Norge. Tvinger vi fram større bruk uansett, går vinninga opp i dieselforbruk og traktortimer. Bonden får lang vei mellom driftsenhetene. Vi kjører ufattelig mange kilometer allerede. Fjøsstellet og dyra på beita vil falle bort og bare de lettdrevne arealene vil stå igjen.

- Hva er ditt råd til landbruksminister Sylvi Listhaug?

- Hun bør tenke mer på de naturgitte forholdene i Norge og de forutsetningene det legger for landbruket. Mat skal vi ha, og vi ønsker norsk matproduksjon. Er hun villig til å stå fram og fortelle forbrukerne at politikken hennes for eksempel tvinger bøndene over på importert kraftfôr og bort fra bruk av utmark? En bonde klarer å effektivsere, men det går på bekostning av noe. Det er det debatten bør handle om.


- Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann på Stortinget, Morten Ørsal Johansen, sier at han hver dag får mange meldinger fra bønder, men at ikke én er negativ?

- Det er bra det, at han ikke får negative meldinger fra bøndene. Jeg ser at det er bønder som vil tjene på dette, dette handler om mer enn enkeltbruk og enkeltbønder. Det handler om politikk og hva slags landbruk Norge skal ha, sier Sjåstad.

- Må ta det skrittvis og kontrollert

Fremskrittspartiets landbrukspolitiske avviser at regjeringens landbrukspolitikk bidrar til å rasere næringen og sier strukturendringer er uunngåelige.

- De kommer enten vi vil eller ikke. Men vi må ta dem skrittvis og kontrollert. Flere titusener bruk er lagt ned på grunn av krav til effektivitet, og det vil helt sikkert bli lagt ned enda flere. Men da skal bøndene ha mulighet til å selge eller leie jord. Bøndene viser stor vilje til effektivitet og innovasjon samtidig som de jobber som bare det, sier stortingspolitikeren til Oppland Arbeiderblad.

Johansen mener bøndene vil ha endringer, men ikke tør si det høyt.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.